Μια 15χρονη Παλαιστίνια καταγγέλλει τη βία του ισραηλινού στρατού

[ ARTI news / Κόσμος / 03.12.21 ]

 Η 15χρονη Τζάνα Τζιχαντ  είναι η νεότερη δημοσιογράφος στην Παλαιστίνη που από την ηλικία των 7 ετών καταγράφει καθημερινά διαμαρτυρίες, βομβαρδισμούς και την αλόγιστη χρήση βίας από τον Ισραηλινό στρατό κατοχής της πατρίδας της.

Μπροστά στα μάτια της, είδε τον θείο της να πεθαίνει από πυρά του Ισραηλινού στρατού. Μάλιστα, τις τελευταίες του στιγμές, τις βιντεοσκόπησε με το κινητό της μητέρας της, ενώ στη συνέχεια μοιράστηκε το υλικό με τους συμπατριώτες της, καλώντας τους σε αντίσταση.

Η Τζάνα είναι ξαδέρφη της Αχέντ Ταμίμι και από την ηλικία των 13 ετών έγινε η «φωνή» των νέων της Παλαιστίνης.

"Λίγοι στον κόσμο γνωρίζουν πώς είναι η ζωή των παιδιών της Παλαιστίνης και τι αντιμετωπίζουν καθημερινά λόγω της ισραηλινής κατοχής", γράφει η Τζάνα. «Μεγάλωσα στο κατεχόμενο χωριό Nabi Saleh στη Δυτική Όχθη. Όταν ήμουν 7 χρονών, άρχισα να γυρίζω βίντεο για τη ζωή μας, χρησιμοποιώντας το κινητό της μαμάς μου, για διάδοση στα κοινωνικά δίκτυα και στα μέσα ενημέρωσης. Στα βίντεό μου προσπαθώ να δείξω πως είναι η καθημερινότητά μας. Πως είναι με τις νυχτερινές επιδρομές, όταν ξυπνάς στις 3 τα ξημερώματα από δακρυγόνα και εκρήξεις δίπλα στο παράθυρό σου ή από Ισραηλινούς στρατιώτες που προσπαθούν να εισβάλουν στο σπίτι. Μια φορά, όταν άνοιξα τα μάτια μου, είδα έναν Ισραηλινό στρατιώτη στο δωμάτιό μου να σπάει τα παιχνίδια μου με το τουφέκι του. Μου έβαλε το όπλο στο κεφάλι.

Το Ισραήλ παραβιάζει τα δικαιώματά μας και τους διεθνείς νόμους ατιμώρητα. Τα πιο θεμελιώδη δικαιώματα και οι ελευθερίες μας, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματός μας στη ζωή, παραβιάζονται».

Συχνά πρέπει να αντιμετωπίσουμε συναισθήματα λύπης, άγχους, μοναξιάς και φόβου που προκαλούνται από την υπερβολική χρήση βίας εναντίον μας και την πιθανότητα να στοχοποιηθούν η οικογένεια, το σχολείο και το σπίτι μας. Οι φίλοι μου στη Γάζα ζουν με τον φόβο μήπως χτυπηθούν από τις βόμβες κάθε μέρα…".