Λευτεριά στην Marina Ovsyannikova

[ ARTI news / Κόσμος / 15.03.22 ]

Ελεύθερη αφέθηκε η Μαρίνα Οβσιάνικοβα, καθώς Ρωσικό δικαστήριο περιορίστηκε να επιβάλλει πρόστιμο 30.000 ρουβλίων (255 ευρώ), καθώς κρίθηκε ένοχη για παραβίαση του νόμου περί διαδηλώσεων, για τη χθεσινή διαμαρτυρία της κατά του πολέμου στην Ουκρανία στο πλατό του πρώτου καναλιού της δημόσιας τηλεόρασης, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters επικαλούμενο το RIA Novosti.

Θυμίζουμε ότι η δημοσιογράφος, Marina Ovsyannikova συνελήφθη όταν σήκωσε πλακάτ κατά τη διάρκεια του δελτίου ειδήσεων της ρωσικής κρατικής τηλεόρασης, που έγραφε: "Σταματήστε τον πόλεμο. Μην πιστεύετε την προπαγάνδα. Εδώ σου λένε ψέματα. Ρώσοι εναντιωθείτε στον πόλεμο".

Η δημοσιογράφος συνελήφθη από τη ρωσική αστυνομία με βάση έναν νέο νόμο που απαγορεύει να αποκαλείται «εισβολή» η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία, και να διαδίδονται «ψευδείς ειδήσεις» σχετικά με τον πόλεμο. Ο νέος νόμος επιφέρει ποινή φυλάκισης έως και 15 ετών.

Η 44χρονη Marina Ovsyannikova είναι Ρωσίδα υπήκοος, κάτοικος Μόσχας, και είναι παραγωγός στο Channel One (Pervy Kanal στα ρωσικά), ένα κρατικό κανάλι που έχει πολλά εκατομμύρια τηλεθεατές στη Ρωσία. Σπούδασε στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Kuban στη Ρωσία, πριν ενταχθεί στη Ρωσική Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης και Εθνικής Οικονομίας (RANEPA), ένα ρωσικό κρατικό πανεπιστήμιο οικονομικών και ανθρωπιστικών επιστημών (πληροφορίες από το προφίλ της στο Facebook).

Σε ένα προηχογραφημένο βίντεο που δημοσιεύτηκε μετά την παρέμβασή της, η δημοσιογράφος δηλώνει ότι μετανιώνει που συμμετείχε στην «προπαγάνδα του Κρεμλίνου», δουλεύοντας για χρόνια για αυτά τα μέσα ενημέρωσης που συνδέονται με το ρωσικό κράτος. «Ντρέπομαι για αυτό τώρα», λέει. «Οι γονείς μου δεν ήταν ποτέ εχθροί(σ.σ. η μητέρα της είναι Ρωσίδα και ο πατέρας της Ουκρανός). Το κολιέ (σ.σ. στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας) που φοράω συμβολίζει την ανάγκη της Ρωσίας να τερματίσει αμέσως αυτόν τον αδελφοκτόνο πόλεμο...», προσθέτει.

 

*Δεν ξεχνάμε και τον Τζούλιαν Ασάνζ, τον δημοσιογράφο που κρατάει φυλακισμένο η... δημοκρατική Δύση γιατί αποκάλυψε τα εγκλήματα πολέμου των ΗΠΑ.

Λευτεριά και στον Ασάνζ.