Λένε να συνηθίσουμε μια ζωή με κορονοϊό για τις επενδύσεις

[ ARTI news / Κόσμος / 29.11.21 ]

Η μετάλλαξη «Όμικρον» του Covid-19 διέλυσε την αισιοδοξία ότι φθάσαμε στο τέλος της πανδημίας. Ο Άντονι Φάουτσι [ειδικός σύμβουλος του Λευκού Οίκου για την υγειονομική κρίση] κατέστησε σαφές σε συνέντευξη Τύπου ότι «Η εξάλειψη αυτού του εξαιρετικά μεταδοτικού ιού θα είναι πολύ δύσκολη στο εγγύς μέλλον, αν γίνει ποτέ.». Ο Δρ Μάθιου Χέμπορν, που διορίστηκε πρόσφατα Ειδικός Σύμβουλος στο Γραφείο Πολιτικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του Λευκού Οίκου, λέει πως «Είναι δυσάρεστο να το ακούς. Όλοι θέλουμε να τελειώσει αυτό. Αλλά είναι απολύτως απαραίτητο να προγραμματίσουμε μακροπρόθεσμα για τη διαχείριση της έκτακτης ανάγκης».

Μας λένε, λοιπόν, ότι πρέπει να συνηθίσουμε μια ζωή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Το 2001 η «έκτακτη ανάγκη» είχε ως στόχο την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Το 2021 ο στόχος της «έκτακτης ανάγκης» είναι ο «τρομοκρατικός» κορονοϊός! Τώρα μας προετοιμάζουν ψυχολογικά για να δεχθούμε την πανδημία ως παγιωμένη κατάσταση. Να καταρριφθεί «το ταμπού της αισιοδοξίας για την εξάλειψη της πανδημίας» λένε!

Ο  Τζέρεμι Φάραρ, διευθυντής του Wellcome Foundation, το οποίο μελετά παγκόσμια ζητήματα υγείας, δηλώνει ότι «Πρέπει να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε και να σχεδιάζουμε, συνειδητοποιώντας ότι αυτή είναι πλέον μια ενδημική μολυσματική ασθένεια». Η αισιοδοξία είναι ίσως «ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια» για μια τέτοια στρατηγική, προσθέτει ο Φάραρ. Με το να πιστεύεις ότι ο Covid-19 βρίσκεται στο δρόμο προς την εξαφάνιση, κινδυνεύεις να απογοητεύσεις και να παρακάμψεις τις απαραίτητες επενδύσεις που γίνονται τώρα. Αντί να συζητάμε πώς θα τερματίσουμε την πανδημία, πρέπει να συζητήσουμε πώς να ζήσουμε με αυτήν. 

Οι επενδύσεις, λοιπόν. Εκεί είναι το θέμα.

Και το κέρδος.

Οι μεταλλάξεις θα συνεχίσουν όσο οι πληθυσμοί στις φτωχές χώρες δεν θα εμβολιάζονται γιατί τα εμβόλια των φαρμακευτικών κολοσσών είναι πανάκριβα και οι πατέντες δεν σπάνε.

Η λύση, συνεπώς, δεν είναι η εξάλειψη της στοιχειώδους αστικής δημοκρατίας με την κατάσταση διαρκούς έκτακτης ανάγκης και να συνηθίσουμε στο καθεστώς του φόβου και του εγκλεισμού, καθώς και στη νέα πειθαρχική οργάνωση της κοινωνίας, αλλά να σπάσουν οι πατέντες των εμβολίων και να παραχθούν μαζικά δωρεάν εμβόλια, μαζί με την εξάλειψη των ανισοτήτων σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο.