Κλιματική κρίση: Μια εποχή στην κόλαση

[ ARTI news / Κόσμος / 01.06.22 ]

Ο πόλεμος στην Ουκρανία "έκρυψε" τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ένα άνευ προηγουμένου κύμα καύσωνα έπληξε την Ινδία και το Πακιστάν, με τις θερμοκρασίες μερικές φορές να πλησιάζουν τους 50°C.

Το Ιράκ πλήττεται από επανειλημμένες θύελλες σκόνης. 

Ξηρασία και πείνα απειλεί την Αφρική,

πυρκαγιές εκδηλώνονται στη Σιβηρία και στην Καλιφόρνια, (η επανάληψη της περυσινής τραγωδίας και ο κίνδυνος νέων καταστροφικών πυρκαγιών στην Ελλάδα είναι ορατός)

παντού εκδηλώνεται ένας θανατηφόρος καύσωνας…

Ποιοι είναι οι τρόποι εξόδου από αυτόν τον κολασμένο κύκλο; Ποιος φταίει; Και, πάνω από όλα, τι να κάνουμε; 

Οι πολεοδόμοι και οι κλιματολόγοι έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό. Το σκυρόδεμα έχει κάνει το Καράτσι μια «γιγάντια χύτρα ταχύτητας» (Και το λεκανοπέδιο της Αττικής έχει γίνει μια "χύτρα ταχύτητας"). «Οι αυξανόμενες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και οι υψηλές θερμοκρασίες προκαλούν την υπερθέρμανση της πόλης, προκαλώντας άλμα στη χρήση κλιματιστικών, γεγονός που αυξάνει την τοπική θερμοκρασία και τη ζήτηση ενέργειας».

Στα σύνορα μεταξύ Νεβάδας και Αριζόνας, η λίμνη Μιντ στεγνώνει ανεπανόρθωτα. Πλέον δεν μιλάμε για ξηρασία, γιατί οι ξηρασίες είναι παροδικές, αλλά για την αποξήρανση της αμερικανικής Δύσης.

Πόσο μπορεί να αντέξει το ανθρώπινο σώμα αυτή την αύξηση της θερμοκρασίας; Ποιες είναι οι συνέπειες στις κοινωνικές δραστηριότητες, την εργασία, τον ύπνο; 

«Η ικανότητα προσαρμογής εξαρτάται από τις κοινωνικές ανισότητες. Η ευπάθεια είναι συνάρτηση του εισοδήματος, της στέγασης και της πρόσβασης στις μεταφορές, μεταξύ άλλων», γράφει η Dawn...

Πληροφορίες: https://www.courrierinternational.com/article/a-la-une-de-l-hebdo-climat-une-saison-en-enfer