ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο ανακαλεί το δικαίωμα στην άμβλωση

[ ARTI news / Κόσμος / 24.06.22 ]

Το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών αντέστρεψε την απόφαση Roe εναντίον Wade αυτή την Παρασκευή, 24 Ιουνίου και επιτρέπει στις αμερικανικές Πολιτείες που το επιθυμούν να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις.

Για τους New York Times, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου "οδηγεί σε απαγόρευση των αμβλώσεων σχεδόν στις μισές Ηνωμένες Πολιτείες".

Η απόφαση είναι «μια σπάνια περίπτωση που το Ανώτατο Δικαστήριο παραβιάζει ένα συνταγματικό δικαίωμα που είχε δημιουργήσει προηγουμένως το ίδιο, σχεδόν πριν από πενήντα χρόνια.».

Η απόφαση έγινε δυνατή με τον διορισμό, από τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, τριών συντηρητικών δικαστών. Έτσι, έξι από τους εννέα δικαστές του Ανωτάτου Δικαστηρίου ψήφισαν υπέρ της κατάργησης του δικαιώματος της άμβλωσης.  

Ο ιστότοπος Politico τονίζει ότι αυτή η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου θα οδηγήσει τη χώρα «σε terra incognita, από πολιτική και νομική καθώς και από κοινωνική και ιατρική άποψη».  

Σε μήνυμά του ο πρόεδρος Μπάιντεν ψέγει την απόφαση, λέγοντας πως υποχρεώνει τις γυναίκες να μεγαλώνουν το παιδί του βιαστή τους,

*Φωτογραφία αρχείου