Η κλιματική κρίση χτυπά τη Νέα Υόρκη

[ ARTI news / Ελλάδα / 08.06.23 ]

«Ο λαιμός πονάει, τα μάτια καίνε. Και οι άνθρωποι με αλλεργίες και άσθμα ζουν έναν εφιάλτη», «…αδύνατον να δει κανείς ορόσημα τόσο εμβληματικά όπως η κορυφή του Empire State Building, πάντα ορατό σε κανονικούς καιρούς...», γράφει η El País. Οι φωτογραφίες της Νέας Υόρκης μέσα στους καπνούς κάνουν το γύρο του κόσμου.

Αλλά δεν είναι μόνο η Νέα Υόρκη. «Περισσότεροι από 100 εκατομμύρια άνθρωποι επλήγησαν την Τετάρτη από [την επιδείνωση] της ποιότητας του αέρα» στις «βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες-Ηνωμένες Πολιτείες, από το Σικάγο στο Δυτικά στην Ατλάντα στο Νότο», γράφει η USA Today.

Πάντως, το βράδυ της Τετάρτης, η Νέα Υόρκη είχε τη χειρότερη ποιότητα αέρα από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη πόλη στον κόσμο, μπροστά ακόμα από το Νέο Δελχί.

Οι αξιωματούχοι δημόσιας υγείας των ΗΠΑ έχουν εντείνει τις «προειδοποιήσεις, ζητώντας από τους ανθρώπους να μένουν σε εσωτερικούς χώρους, να μην ανοίγουν παράθυρα, να κλείνουν τους εναλλάκτες αέρα και να αποφεύγουν την έντονη δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους», ενώ «οι υπαίθριες δραστηριότητες έχουν ανασταλεί σε πολλά σχολεία στην Ανατολική Ακτή» αναφέρει το Radio-Canada.

Στη Νέα Υόρκη, ο Guardian παρατήρησε επίσης την επιστροφή των μασκών, «τις οποίες πολλοί κάτοικοι είχαν αφήσει μακριά από το τέλος της πανδημίας του Covid».

Ο καπνός προέρχεται από τον Καναδά που αντιμετωπίζει περισσότερες από 400 δασικές πυρκαγιές, με τις πιο μεγάλες να είναι στο Κεμπέκ, στα ανατολικά της χώρας. Μέχρι να τεθούν υπό έλεγχο, θα συνεχίσουν να γεμίζουν τον ουρανό με στάχτη και καπνό και οι αρχές της Νέας Υόρκης «αναμένουν ότι η κατάσταση θα διαρκέσει αρκετές ημέρες», σημειώνει η Wall Street Journal.

Και αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή, προειδοποιεί η εφημερίδα: «Οι αρχές στον Καναδά έχουν προειδοποιήσει ότι η χώρα προετοιμάζεται για την πιο καταστροφική περίοδο πυρκαγιών στην ιστορία της φέτος. Με άλλα λόγια, οι Αμερικανοί μπορεί να περάσουν ένα καπνιστό καλοκαίρι».

Συμπέρασμα: Η κλιματική κρίση χτυπά και το κέντρο του καπιταλισμού…