Η Brigitte Giraud κέρδισε το βραβείο Goncourt 2022 για το Vivre vite

[ ARTI news / Κόσμος / 03.11.22 ]

Το βραβείο Goncourt απονεμήθηκε στην Brigitte Giraud για το Vivre vite (Flammarion).

Τρία άλλα βιβλία ήταν επίσης στη μικρή λίστα: Ο Μάγος του Κρεμλίνου, του Τζουλιάνο ντα Έμπολι (Gallimard), που έχει ήδη βραβευτεί με το Grand Prix της Γαλλικής Ακαδημίας, The Almost Sisters, της Cloé Korman (Seuil) και A human sum, του Makenzy Orcel (Rivages).

Με  το Vivre vite, η Brigitte Giraud επιστρέφει στον αδόκητο θάνατο του συντρόφου της, Κλοντ, ένα θέμα που έχει ήδη πραγματευθεί στο Now. Με το Now το 2001, είχε ήδη αφηγηθεί την ιστορία του θανάτου του συντρόφου της σε δυστύχημα με μοτοσικλέτα κατά τη διάρκεια ενός συνηθισμένου καθημερινού ταξιδιού.

Ήταν ένα από τα πρώτα της βιβλία. Έκτοτε, η συγγραφέας από τη Λυών έχει γράψει πολλά άλλα ακόμα. Επιστρέφει δε σε αυτό το τραγικό συμβάν σήμερα, περισσότερα από είκοσι χρόνια μετά, με αφορμή την πώληση του σπιτιού που αγόρασε με τον Κλοντ και στο οποίο δεν έζησε ποτέ.

Οι γονείς ενός 8χρονου αγοριού – του Théo, στον οποίο είναι αφιερωμένο το βιβλίο – ένα ζευγάρι σαραντάρηδων, μετά από είκοσι χρόνια μαζί, αποφάσισαν να αγοράσουν ένα σπίτι με κήπο, στα υψώματα της Λυών. Ένα δικό τους μέρος, όπου «θα μπορούσαν να αφήσουν κάτω τις βαλίτσες τους για μια ζωή»… Δεν θα έχουν όμως χρόνο: ένα απόγευμα του Ιουνίου του 1999, στο δρόμο για το σχολείο, ο Κλοντ σκοτώνεται με μία μηχανή.

 «Πούλησα την ψυχή μου και ίσως τη δική του», γράφει η Giraud. Επομένως, πρέπει να επαναφέρει την ιστορία, «πριν κλείσει οριστικά την πόρτα. Γιατί το σπίτι είναι η καρδιά της αιτίας που προκάλεσε το δυστύχημα». Χωρίς αυτό ο Κλοντ πιθανότατα θα ήταν ακόμα εδώ. Η ερώτηση, ή μάλλον οι ερωτήσεις, που κάνει η Brigitte Giraud, εντοπίζουν τη σειρά των γεγονότων που οδήγησαν στην τραγωδία: μια απρογραμμάτιστη διαμονή στο Παρίσι με τον εκδότη της, ένας αδελφός που παρκάρει τη μηχανή του σε έναν διαθέσιμο χώρο στο νέο σπίτι, το γεγονός ότι ο Stephen King δεν σκοτώθηκε με τη μοτοσυκλέτα λίγες μέρες πριν, η ακρόαση ενός τραγουδιού παρά ενός άλλου, κλπ., κ.λπ. Η κακή συγκυρία και μια σειρά από επικίνδυνα συμβάντα, στα οποία πρέπει να προστεθεί το μοντέλο της μοιραίας μοτοσυκλέτας, μια τροχήλατη «βόμβα» της Honda, απαγορευμένη στη Γαλλία, η οποία θα μπορούσε να αντιπροσωπεύει από μόνη της το βέλος του χρόνου. Τι κι αν, τι αν, τι εάν, αυτό είναι το περιεχόμενο του Living Quickly και αυτό το κάνει πολύ πικρό, γιατί για να αποδεχτείς πρέπει να καταλάβεις, ακόμα και το ακατανόητο, να προσπαθήσεις να απαντήσεις σε ερωτήσεις που θα μείνουν αναπάντητες για πάντα.

Η Brigitte Giraud ζωγραφίζει το πορτρέτο ενός άνδρα, του Κλοντ, τον οποίο ακολουθούμε προς την μοιραία έκβαση με την ελπίδα ότι η λογοτεχνία θα έχει τη δύναμη να σταματήσει την αδυσώπητη πορεία της μοίρας – και αν; … Δυστυχώς όμως «δεν υπάρχει αν» …