Δωρεάν αντηλιακό για την καταπολέμηση του καρκίνου του δέρματος

[ ARTI news / Κόσμος / 13.06.23 ]

Οι δημόσιοι χώροι της Ολλανδίας έχουν εξοπλιστεί με αντηλιακά, αναφέρει το «Dutch News». Στόχος: η ευαισθητοποίηση σχετικά με τους κινδύνους από την υπεριώδη ακτινοβολία, σε μια χώρα που πλήττεται ιδιαίτερα από τον καρκίνο του δέρματος.

Οι θερμοκρασίες αυξάνονται, αλλά και ο κίνδυνος καρκίνου του δέρματος. 

Το καλοκαίρι, περίπου 100 δήμοι και άλλοι φορείς στην Ολλανδία αποφάσισαν να παρέχουν δωρεάν αντηλιακό.

«Τα δημοτικά συμβούλια, οι αθλητικοί σύλλογοι και τα σχολεία εγκαθιστούν διανεμητές σε πάρκα και άλλους δημόσιους χώρους, που αγοράζονται από προμηθευτές όπως η Sundo και η Smeerkees», αναφέρει η Dutch News . Στόχος: να ευαισθητοποιηθούν οι Ολλανδοί και οι τουρίστες σχετικά με τους κινδύνους της έκθεσης στις υπεριώδεις ακτίνες που εκπέμπονται από τον ήλιο.

Οι αρχές επιδιώκουν να καταπολεμήσουν «έναν από τους πιο συνηθισμένους καρκίνους στην Ολλανδία», διευκρινίζει το Dutch News. Έχουν επίσης δημιουργηθεί συνεργασίες με την ένωση για την καταπολέμηση του καρκίνου KWF.

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ World Cancer Research Fund, η Ολλανδία ήταν, το 2020, η τέταρτη χώρα που επηρεάστηκε περισσότερο από τα μελανώματα στον κόσμο και η έβδομη όσον αφορά τους μη μελανοκυτταρικούς καρκίνους.

Ελλάδα

Στην Ελλάδα καταγράφονται περίπου 30.000 περιστατικά καρκίνων του δέρματος το χρόνο από τα οποία 1.500 είναι άνθρωποι που εμφανίζουν μελάνωμα.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι καρκίνου του δέρματος, οι συχνότεροι όμως είναι τρεις, το μελάνωμα, το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό επιθηλίωμα.

Το μελάνωμα είναι η πιο επιθετική και απειλητική μορφή καρκίνου του δέρματος, διότι μπορεί να προκαλέσει γρήγορα μεταστάσεις και είναι δυνητικά θανατηφόρο.

Αίτια δημιουργίας καρκίνου του δέρματος

Ως μία αιτία του καρκίνου του δέρματος θεωρείται η απροστάτευτη και συχνή ηλιοθεραπεία. Ειδικά όποιος σαν παιδί η έφηβος είχε συχνά ηλιακά εγκαύματα παρουσιάζει αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσει καρκίνο. Αυτή η αιτία, όμως, εξηγεί μόνο ένα σχετικά μικρό ποσοστό των μελανωμάτων.

Άλλοι παράγοντες κινδύνου για καρκίνο δέρματος είναι το οικογενειακό ή ατομικό ιστορικό, ο μεγάλος αριθμός ελιών, η παρουσία διαπλαστικών σπίλων.

Παρά το γεγονός ότι λίγα μελανώματα προκαλούνται μόνο από το φως του ήλιου, μία ορθολογική προσέγγιση στον ήλιο εξακολουθεί να είναι σημαντική.

Παιδιά κάτω του ενός έτους δε θα πρέπει να εκτίθενται σε άμεσο ηλιακό φως…