Διεθνής Αμνηστία: Παράνομη φυλακή η δομή της Σάμου

[ ARTI news / Ελλάδα / 02.12.21 ]

Παράνομη φυλακή χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία την κράτηση αιτούντων άσυλο στην κλειστή δομή της Σάμου, που βρέθηκε στο επίκεντρο της λεκτικής αντιπαράθεσης  μεταξύ του πρωθυπουργού, Κ. Μητσοτάκη και της Ολλανδής δημοσιογράφου Ingeborg Beugel.

Αντιπροσωπεία της Διεθνούς Αμνηστίας που επισκέφθηκε τη δομή στις 22 Νοεμβρίου, την περιγράφει ως «φυλακή», χρηματοδοτούμενη από την ΕΕ.

«Οι αιτούσες/ντες άσυλο που διαμένουν σε ένα νέο προσφυγικό camp στο νησί της Σάμου, το οποίο χρηματοδοτείται από την Ε.Ε., κρατούνται παράνομα από τις ελληνικές αρχές έπειτα από απόφαση του Έλληνα Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, που παραμένει ακόμη αδημοσίευτη, σύμφωνα με πληροφορίες που έλαβε η Διεθνής Αμνηστία» αναφέρεται στην ανακοίνωση με αφορμή την επίσκεψη.

«Αυτός ο χώρος μοιάζει περισσότερο με φυλακή παρά με χώρο φιλοξενίας ανθρώπων που αναζητούν ασφάλεια. Πρόκειται για κατάφωρη κατάχρηση των χρημάτων της Ε.Ε. και για κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων όσων διαμένουν εκεί», δήλωσε η Adriana Tidona, ερευνήτρια της Διεθνούς Αμνηστίας για τη μετανάστευση.».