Όταν η δεξιά επισείει το φάντασμα της... ακροδεξιάς

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 31.05.24 ]

Η ευρωπαϊκή δεξιά επισείει το φάντασμα της... ακροδεξιάς προκειμένου να προσελκύσει ψηφοφόρους, ενώ την ίδια στιγμή οι κυβερνήσεις των Μακρόν, Μητσοτάκη αλλά και η ηγεσία του CDU-CSU στη Γερμανία "τα έχουν βρει" με την ακροδεξιά Μελόνι!

««Ζωντανεύει» ο κίνδυνος της ακροδεξιάς στην Ευρώπη»*, είναι ο τίτλος άρθρου της ιστοσελίδας του τηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΪ. Το άρθρο αναφέρεται στην έκκληση της Μαρίν Λεπέν προς την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι προκειμένου να σχηματίσουν μια δεξιά υπερ-ομάδα στο επόμενο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στην έκκληση ανταποκρίθηκε θετικά και ο ακροδεξιός πρωθυπουργός της Ουγγαρίας Βίκτορ Όρμπαν.

Σύμφωνα με την γαλλική εφημερίδα Le Monde, και η ευρωπαϊκή δεξιά (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: των Μακρόν-Μητσοτάκη-CDU) «βλέπει» θετικά τη σύμπραξη με την ακροδεξιά της Μελόνι! Σύμφωνα με την έγκυρη συντηρητική εφημερίδα, «Στη Γερμανία όλες οι δημοσκοπήσεις που έγιναν ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου έδειξαν ότι οι συντηρητικοί του CDU-CSU προηγούνται με περίπου 30%, όσο έλαβαν και το 2019 (28,9% ). Εάν επιβεβαιωθούν αυτές οι προβλέψεις, το CDU-CSU θα παραμείνει η κύρια δύναμη της ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), η οποία θα έχει τον μεγαλύτερο αριθμό βουλευτών στο επόμενο Ευρω-κοινοβούλιο. Μέχρι εδώ τίποτα καινούργιο, όμως το CDU-CSU του 2024 δεν είναι το ίδιο με αυτό του 2019.», σημειώνει η Le Monde. Το κέντρο βάρους του CDU-CSU έχει σαφώς μετατοπιστεί προς τα δεξιά (σ.σ. βλέπε ακροδεξιά) γράφει η εφημερίδα, και ορισμένες συμμαχίες που προηγουμένως φαίνονταν αδιανόητες, ιδίως με το μεταφασιστικό κόμμα Fratelli d'Italia, της Τζ. Μελόνι, τώρα θεωρούνται ευκταίες και αυτονόητες!  

Η ηγεσία του CDU που πριν κατηγορούσε την «ακροδεξιά» Μελόνι, τώρα επαινεί την μεταναστευτική πολιτική της και τη συμφωνία που επιτεύχθηκε το 2023 μεταξύ Ρώμης και Τιράνων για την κατασκευή κέντρων κράτησης αιτούντων άσυλο, κατά το ανάλογο της συμφωνίας με τη Ρουάντα του (ακρο)δεξιού Βρετανού πρωθυπουργού Σουνάκ.

Όταν, λοιπόν, οι δεξιοί επισείουν ο κίνδυνο της… ακροδεξιάς, κοροϊδεύουν την κοινωνία.

Η άκρα δεξιά, η εναλλακτική δεξιά, η ριζοσπαστική δεξιά, η λαϊκή δεξιά, η ταυτοτική δεξιά, η σκληρή δεξιά, η ξενοφοβική δεξιά, κλπ, όλες γενικά οι «δεξιές» έχουν έναν κοινό τόπο, μια κοινή περιοχή που οι ερευνητές αποκαλούν "φαιά περιοχή", και είναι μια νέα μορφή ακραίας "ταυτότητας": η «χριστιανικότητα» της Ευρώπης. Η υπεράσπιση του χριστιανικού χαρακτήρα της Ευρώπης φέρει τα ακροδεξιά μορφώματα τόσο σε επικοινωνία με όλες τις αποχρώσεις της Δεξιάς όσο και με τις θεσμικές εκφάνσεις της (όπως η Εκκλησία) δημιουργώντας έναν φονταμενταλισμό που καταλήγει στη χριστιανική τζιχαντ! 

Κατ' αυτόν τον τρόπο, απέναντι στον φονταμενταλισμό των φανατικών μουσουλμάνων του Ισλαμικού Κράτους κ.ά., η Δύση αναπτύσσει τον χριστιανικό φονταμενταλισμό, δημιουργώντας ένα «διπλό», όπου ο ένας φανατισμός τροφοδοτεί τον άλλον, ενώ συγχρόνως αλληλοκαθορίζονται και αλληλοκαθρεφτίζονται στο φαιό περιβάλλον του μεταφασισμού όπου κανείς δεν αναγνωρίζει ότι ο κόσμος εμπεριέχει πολλές, διαφορετικές πραγματικότητες και πολιτισμικές ταυτότητες, καθώς όλοι θεωρούν τη δική τους πολιτιστική κληρονομιά ως ανώτερη και στην οποία οι άλλοι οφείλουν να ενταχθούν με τίμημα σε περίπτωση άρνησή τους, την εξαφάνισή τους (αυτό πρέσβευε και ο Ναζισμός σύμφωνα με την Τζούλια Κρίστεβα)…

*https://www.skai.gr/news/world/eyroekloges-protasi-ormpan-se-meloni-kai-lepen-gia-koino-metopo#goog_rewarded

**https://www.lemonde.fr/idees/article/2024/05/30/en-allemagne-le-virage-a-droite-des-conservateurs-va-peser-sur-l-europe_6236344_3232.html