Unesco: Ένδεκα ευρωπαϊκές λουτροπόλεις στη λίστα Παγκόσμιας Κληρονομιάς

[ ARTI news / Ελλάδα / 25.07.21 ]

Επτά χώρες της Ευρώπης συνασπίσθηκαν για να προωθήσουν τον ιαματικό τουρισμό τους. Παρουσίασαν τους φακέλους των λουτροπόλεών τους στην Unesco που δημιούργησε μία λίστα με έντεκα από αυτές, χαρακτηρίζοντάς τες μέρη εξαιρετικής «πολιτιστικής, ιστορικής ή επιστημονικής σημασίας». Εφεξής η ευρωπαϊκή υδροθεραπεία αποτελεί μέρος της παγκόσμιας κληρονομιάς: «Οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης αποτελούν μια εξαιρετική μαρτυρία για το ευρωπαϊκό θερμικό φαινόμενο, το οποίο έχει τις ρίζες του στην Αρχαιότητα, αλλά έφτασε στο αποκορύφωμά του μεταξύ του 1700 και του 1930», αναφέρει η Επιτροπή Κληρονομιάς μετά τη συνεδρία της το Σάββατο 24 Ιουλίου.

Οι επτά ευρωπαϊκές χώρες και οι αντίστοιχες 11 λουτροπόλεις είναι οι εξής:

Γερμανία (Bad Ems, Baden-Baden, Bad Kissingen), Austria (Baden bei Wien), Βέλγιο (Spa), Γαλλία (Vichy), Ιταλία (Montecatini Terme ), Ηνωμένο Βασίλειο (Bath) και Δημοκρατία της Τσεχίας (Franzensbad, Karlovy Vary, Marienbad).

Αν αναζητήσετε την Ελλάδα και μία από τις πολλές ελληνικές λουτροπόλεις στον κατάλογο, ο κόπος σας θα είναι μάταιος. Δεν υπάρχουν. Η ελληνική κυβέρνηση και ο αρμόδιος υπουργός καθεύδουν.