Την Αρχαιολογία δείχνει ο δήμαρχος Αρταίων-Αντίδραση Γεροβασίλη

[ ARTI news / Ήπειρος / 23.09.19 ]

Μετά τις αντιδράσεις των πολιτών για το κλείσιμο του θεάτρου του Κάστρου ο δήμαρχος Αρταίων εξέδωσε ανακοίνωση την οποία σχολίασε η πρώην υπουργός και βουλευτής Όλγα Γεροβασίλη.

Η ανακοίνωση του δημάρχου Αρταίων

"Σχετικά με τις δηλώσεις της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων, κας Βαρβάρας Παπαδοπούλου, το Σάββατο 21 Σεπτεμβρίου 2019 λίγο πριν την έναρξη της μουσικής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Εφορεία Αρχαιοτήτων στο Θέατρο του Κάστρου, περί παύσης λειτουργίας του θεάτρου ως χώρος διεξαγωγής εκδηλώσεων και άλλης πολιτιστικής του αξιοποίησης από την Εφορεία Αρχαιοτήτων στο πλαίσιο της ένταξης και χρηματοδότησης του από το πρόγραμμα Interreg Ελλάδα–Ιταλία, ο Δήμος Αρταίων θα ήθελε να ενημερώσει τους πολίτες της Άρτας για τα εξής: 

Είναι πάγια πεποίθηση αυτής της Δημοτικής Αρχής, ότι οι πολιτιστικοί χώροι πρέπει να είναι προσβάσιμοι και ενεργοί στην καθημερινή ζωή των Αρτινών και των επισκεπτών της πόλης μας.
Για τον λόγο αυτό το θέατρο του Κάστρου χρησιμοποιούνταν όλα αυτά τα χρόνια, κατόπιν σχετικής άδειας από την Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Ωστόσο, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας έχει την τελική ευθύνη και δικαιοδοσία τόσο για την αδειοδότηση όσο και για τους όρους χρήσης των σχετικών εγκαταστάσεων, συμπεριλαμβανομένου και του θεάτρου του Κάστρου.
Συνεπώς, η απόφαση και τα κριτήρια βάσει των οποίων λαμβάνονται και οι σχετικές αποφάσεις βαρύνουν την Εφορεία Αρχαιοτήτων.
Από πλευράς μας, δηλώνουμε ότι παραμένουμε στην διάθεση των αρμόδιων αρχών, προκειμένου να προσφέρουμε όποια τεχνική ή άλλη βοήθεια μας ζητηθεί σχετικά από τις αρμόδιες υπηρεσίες.
Για τους λόγους αυτούς, σήμερα αποστείλαμε σχετικό αίτημα ενημέρωσης στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Άρτας, προκειμένου να υπάρχει και γραπτή ενημέρωση του Δήμου Αρταίων και των πολιτών από την αρμόδια υπηρεσία.
Ως Δήμος Αρταίων θέλουμε ασφαλής και λειτουργικούς χώρους πολιτισμού για την κάλυψη των πολιτιστικών αναγκών της τοπικής μας κοινωνίας.
Προς αυτή την κατεύθυνση εντατικοποιούμε την προσπάθεια μας για την δημιουργία ασφαλών, σύγχρονων και λειτουργικών χώρων για την πραγματοποίηση θεατρικών παραστάσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων είτε στην ήδη υπάρχουσα θέση είτε στη βόρεια πλευρά του Κάστρου (στα πρώην γήπεδα τένις του Ξενία), με παράλληλη δημιουργία ενός μεγαλύτερου συναυλιακού χώρου στο παραποτάμιο πάρκο της πόλης μας".

Το σχόλιο της Όλγας Γεροβασίλη

Μετά από 32 ολόκληρα χρόνια, το μικρό θέατρο στο Κάστρο της; Άρτας, ένας εμβληματικός χώρος πολιτισμού και καλλιτεχνικής δημιουργίας, που κρατούσε το Κάστρο όλα αυτά τα χρόνια ζωντανό, ανακοινώθηκε ότι κλείνει.

   Ένας ανοιχτός δημόσιος χώρος, που έχει φιλοξενήσει πάμπολλες εκδηλώσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικά δρώμενα, που αγκαλιάστηκε από όλη την τοπική κοινωνία και έγινε αναπόσπαστο κομμάτι των πολιτιστικών καλοκαιριών μας, κάποιοι ανακάλυψαν τώρα, μετά από 32 χρόνια, ότι δεν... πληροί τις προδιαγραφές.
   Αναμενόμενη και απολύτως λογική η έντονη αντίδραση του κόσμου στο άκουσμα της ανακοίνωσης.
   Όπως εύλογα είναι και τα ερωτήματα, που ζητούν απαντήσεις:
   - Πότε και ποιοι το αποφάσισαν;
   - Πότε «ανακάλυψαν» ότι δεν πληροί τις προδιαγραφές;
   - Εάν όντως δεν τις πληροί, γιατί δεν προχωρούν στις κατάλληλες ενέργειες και εργασίες, ώστε το επόμενο καλοκαίρι να είναι λειτουργικό;
   - Δεν γνωρίζουν ότι αυτός είναι ένας μοναδικά φορτισμένος χώρος πολιτιστικών δράσεων;
   - Ή μήπως κάποιοι θεωρούν ότι πρέπει οι συμπολίτες μας να μάθουν ότι Πολιτισμός και Κάστρο της Άρτας είναι ασύμβατες έννοιες;
   Ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν και από τη Δημοτική Αρχή και από την Αρχαιολογική Υπηρεσία.
   Πρέπει να μάθουν οι πολίτες της Άρτας για ποιο λόγο αποκλείονται από έναν δημόσιο χώρο.