Προσφυγική τραγωδία στη Μάγχη

[ ARTI news / Κόσμος / 12.11.22 ]

Δεν είναι μόνο το Αιγαίο και η Μεσόγειος υγρός τάφος μεταναστών και προσφύγων, είναι και η Μάγχη. Ντοκιμαντέρ που προβάλλεται αυτές τις μέρες, περιγράφει το ναυάγιο ενός πλοιαρίου στο οποίο επέβαιναν 34 μετανάστες. Τουλάχιστον 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, πέντε αγνοούνται και δύο μόνο επέζησαν.

Το ντοκιμαντέρ The Crossing της βραβευμένης σειράς Exposure του ITV, απέκτησε πρόσβαση σε έγγραφα που παρέχουν νέα στοιχεία για την τραγωδία. 

Σύμφωνα με γαλλικά νομικά έγγραφα, η πρώτη έκκληση για βοήθεια από τους επιβάτες της λέμβου προς τη γαλλική ακτοφυλακή στο περιφερειακό γραφείο Cross Gris-Nez έγινε στη 1.48 π.μ. στις 24 Νοεμβρίου, όταν το σκάφος άρχισε να μπάζει νερά και άρχισε να ξεφουσκώνει. Ο κινητήρας σταμάτησε και οι προσπάθειες των επιβατών να βγάλουν το νερό από τη λέμβο απέτυχαν. Εν τω μεταξύ έστελναν συνέχεια τη θέση GPS του σκάφους στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης αλλά όσο περνούσαν οι ώρες έχαναν την ελπίδα τους και πνίγονταν ένας ένας.

Τους απαντούσαν ερχόμαστε. Αλλά δεν έφθανε κανείς.

Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης μπορούσαν να ακούσουν τις κραυγές ανθρώπων που πνίγονταν. Οι επιβάτες τους παρακαλούσαν να έρθουν, λέγοντας: «Πεθαίνουμε, ελάτε να μας πάρετε».

«Τα παιδιά ούρλιαζαν. Το μόνο που άκουγα ήταν οι κραυγές των παιδιών που πνίγονταν. Είδα πτώματα να επιπλέουν δίπλα μου. Τότε ήταν που ξεκίνησε η φρίκη», λέει ο Σομαλός Issa Mohammed, ένας από τους δύο επιζώντες.

Οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια περίοδο που οι διελεύσεις της Μάγχης με μικρά σκάφη έχουν φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ, με περίπου 40.000 άτομα να έχουν περάσει μέχρι στιγμής φέτος.

Τίποτα δεν σταματά τους απελπισμένους, καμία συνοριοφυλακή, καμία τραγωδία, γιατί η τραγωδία της αβίωτης ζωής τους είναι πιο οδυνηρή…

*Η φωτογραφία είναι αρχείου