Ο Ερντογάν φίμωσε Τύπο και Διαδίκτυο

[ ARTI news / Κόσμος / 15.10.22 ]

Τούρκος βουλευτής σπάει το τηλέφωνό του για να καταγγείλει έναν νόμο που φιμώνει τον Τύπο και το Διαδίκτυο.

Ο Τούρκος βουλευτής Μπουράκ Ερμπάι μετά την ομιλία καταπέλτη που έκανε στο κοινοβούλιο στις 12 Οκτωβρίου εναντίον του νόμου που βάζει φίμωτρο στον Τύπο, φυλακίζοντας μέχρι 3 χρόνια τους αντικυβερνητικούς δημοσιογράφους για διάδοση «ψευδών ειδήσεων», σπάει το κινητό του τηλέφωνο με σφυρί σε ένδειξη διαμαρτυρίας.

Το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, που επικυρώθηκε το βράδυ της Πέμπτης 13 Οκτωβρίου από τη Βουλή, «περιέχει ένα ευρύ φάσμα διατάξεων που στοχεύουν στον περιορισμό της δημοσιογραφίας στη χώρα καθώς και της χρήσης των κοινωνικών δικτύων», αναφέρει ο Guardian, προσθέτοντας ότι 22 διεθνείς οργανισμοί για την υπεράσπιση της ελευθερίας του Τύπου ένωσαν τις φωνές τους για να καταγγείλουν τη φίμωση.

Οι Τούρκοι πολίτες και οι δημοσιογράφοι που θα ασκούν κριτική στην κυβέρνηση Ερντογάν θα κατηγορούνται για διάδοση ψευδών ειδήσεων και θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και τρία χρόνια. Ο δημοσιογράφος Emre Kizilkaya, υπεύθυνος του τουρκικού παραρτήματος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου – μιας από τις οργανώσεις που κατήγγειλαν τον νόμο – εξηγεί στον Guardian ότι ο τελευταίος «ποινικοποιεί αυτό που οι αρχές αποκαλούν παραπληροφόρηση, χωρίς να ορίζει τι είναι». 

Η Τουρκία βρίσκεται στην 149η θέση μεταξύ 180 χωρών στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου του 2022 των Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα (η Ελλάδα είναι στην 108η). 

Η φίμωση των δημοσιογράφων θα είναι κρίσιμη ενόψει των προεδρικών εκλογών τον προσεχή Ιούνιο.

Όπως είναι γνωστό, το καθεστώς Ερντογάν απαγόρευσε ήδη την λειτουργία της Deutsche Welle Türkce και της Φωνής της Αμερικής.

Παραδόξως, η παραβίαση των πολιτικών και ατομικών ελευθεριών στην Τουρκία δεν θίγεται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Η εξήγηση είναι ότι «τα λεφτά είναι πολλά» καθώς οι ευρωπαϊκές επενδύσεις, κυρίως της Γερμανίας, στην Τουρκία είναι μεγάλες…

*Πληροφορίες από Courrier international