«Ηπειρώτικες Όχθες»: Για τον πολιτισμό και το περιβάλλον

[ ARTI news / Ήπειρος / 17.07.19 ]

Οι «Ηπειρώτικες Όχθες», ο καινοτόμος πολιτιστικός και περιβαλλοντικός θεσμός που δημιούργησε η Πανηπειρωτική Συνομοσπονδία Ελλάδας, επανεκκινούν δυναμικά, με ένα πλούσιο τριήμερο από τις 30 Ιουλίου έως και την 1η Αυγούστου!
Το τριήμερο πρόγραμμα εκδηλώσεων:
Τρίτη 30 Ιουλίου, 7 μμ - Γέφυρα Κοράκου, Ραδοβίζια.
Εκδήλωση αφιερωμένη στην προστασία των Πέτρινων Γεφυριών της Ηπείρου και της πολιτιστικής κληρονομιάς. Το θέμα θα παρουσιάσει ο Πρόεδρος του Κέντρου Μελέτης Πέτρινων Γεφυριών Σπύρος Μαντάς και θα ακολουθήσει εκδήλωση που συμπεριλαμβάνει πολυφωνικά τραγούδια για τα γεφύρια και τα ποτάμια με το πολυφωνικό σύνολο «Χαονία», σκοπούς και τραγούδια της περιοχής με την κομπανία «Λαλητάδες», ποιητικό αναλόγιο σύγχρονης ηπειρώτικης ποίησης καθώς και προβολή της πολυβραβευμένης ταινίας μικρού μήκους «Του Κολυμπητή» του αείμνηστου Στράτου Στασινού.

Τετάρτη 31 Ιουλίου, 12 μμ - Μουσείο Θόδωρου Παπαγιάννη, Ελληνικό.
Επίσκεψη και συμβολική εκδήλωση, αφιερωμένη στην σύγχρονη ηπειρώτικη δημιουργία, μέσα από το έργο του κορυφαίου Ηπειρώτη γλύπτη Θόδωρου Παπαγιάννη, με την συμμετοχή του και προβολή ντοκιμαντέρ για το έργο του.

Τετάρτη 31 Ιουλίου, 8 μμ - Άνω Παρακάλαμος
Μεγάλη εκδήλωση αφιερωμένη στους σύγχρονους κι εξαιρετικά επίκαιρους αγώνες προστασίας του περιβάλλοντος στην Ήπειρο (υδρογονάνθρακες, αιολικά πάρκα/ ανεμογεννήτριες, ποτάμια). Το θέμα θα παρουσιάσει ο περιβαλλοντολόγος και μέλος του Δ.Σ. της Π.Σ.Ε. Νίκος Γιαννούλης. Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία με την συμμετοχή του Γιάννη Χαλδούπη και των MUCLIOMOS και άλλων. Στο άνοιγμα, ένα αφιέρωμα στα πολυφωνικά τραγούδια του Παρακάλαμου με βιωματικούς ερμηνευτές, το Εργαστήρι Πολυφωνίας της Π.Σ.Ε. και την «Χαονία». Στο περιθώριο της εκδήλωσης θα στηθεί πανηγυριώτικο καζάνι ενώ στον περιβάλλοντα χώρο θα μπορούν να εκθέσουν ενημερωτικά υλικά περιβαλλοντικές κινήσεις και συλλογικότητες.

Πέμπτη 1η Αυγούστου, 12 μμ – Δερβιτσάνη, Δερόπολη
Οι «Ηπειρώτικες Όχθες» εξαρχής είχαν και διασυνοριακό χαρακτήρα, γεφυρώνοντας και τις όχθες των συνόρων, με συμβολικές εκδηλώσεις στην άλλη τους πλευρά, στα χωριά της ελληνικής μειονότητας. Φέτος θα διοργανωθεί εκδήλωση στο Πολιτιστικό Κέντρο της Δερβιτσάνης, με την συμμετοχή πολυφωνικών, μουσικών και χορευτικών ομίλων και σχημάτων που αναδεικνύουν την πλούσια παράδοση της περιοχής και την σύγχρονη έκφρασή της.
Οι «Ηπειρώτικες Όχθες» είναι ένα κάλεσμα σε ένα γενναιόδωρο ταξίδι στην Ήπειρο της σπουδαίας παράδοσης, του σύγχρονου πολιτισμού και του απαράμιλλου φυσικού περιβάλλοντος, με το βλέμμα και στην αγωνία ενάντια στην περιθωριοποίηση και την εγκατάλειψη, τους αγώνες ενάντια σε όσα επιβαρύνουν και επαπειλούν το περιβάλλον, προδιαγράφοντας ένα εφιαλτικό μέλλον.

Οι «Ηπειρώτικες Όχθες» προτείνουν ένα γεφύρι των αποδήμων Ηπειρωτών με τον γενέθλιο τόπο. Η Π.Σ.Ε. απευθύνει ένα ξεχωριστό κάλεσμα στους νεότερους της αποδημίας αλλά και τους φίλους της Ηπείρου, του πολιτισμού και του περιβάλλοντος, να συνταξιδέψουν με τις εκδηλώσεις, σε τόπους και ανθρώπους που η γνωριμία μαζί τους λειτουργεί αποκαλυπτικά. 

Όσοι ενδιαφέρονται να ταξιδέψουν από την Αθήνα μπορούν να αφήσουν στοιχεία στην Γραμματεία της Π.Σ.Ε. τηλεφωνικά 2103243822-3241137 email: info@panepirotiki.com ώρες 9-3μ.μ. Ανάλογα με την συμμετοχή θα ενοικιαστεί πούλμαν για την μετακίνηση και θα οργανωθεί η διαμονή σε ξενώνες των περιοχών. Με όσους έρθουν με δικά τους μέσα, δίνουμε σημεία συνάντησης τους χώρους, στις ημέρες και τις ώρες των εκδηλώσεων.