Δωδώνη: Το μαντείο των ήχων στο μουσείο της Ακρόπολης

[ ARTI news / Ήπειρος / 19.06.16 ]

Η έκθεση «Δωδώνη. Το μαντείο των ήχων» ξεκινά στις 20 Ιουνίου στο Μουσείο της Ακρόπολης. Η μαντική βελανιδιά, που με το θρόισμα των φύλλων της απαντούσε στα αγωνιώδη ερωτήματα των ανθρώπων για τα μελλούμενα, θα είναι το κεντρικό θέμα της έκθεσης. Μαζί της θα «πρωταγωνιστούν» κι άλλοι μαντικοί ήχοι (όπως των χάλκινων λεβήτων ή των περιστεριών), ο Δίας και η κυρίαρχη παρουσία του στο παλαιότερο ελληνικό μαντείο, καθώς και ευρήματα από όλη την αρχέγονη ιστορία του τόπου, όπως τα μολύβδινα ελάσματα, πάνω στα οποία χαράχθηκαν μερικές χιλιάδες ερωτήματα των επισκεπτών του ιερού. 

Η αφήγηση της έκθεσης ξεκινάει με τη Δωδώνη της ύστερης εποχής του χαλκού. Πήλινα και χάλκινα αντικείμενα αναδεικνύουν την ταυτότητα των πρώτων κατοίκων, την αρχέγονη λατρεία της Μητέρας Γης και την καθιέρωση της λατρείας του Διός. Στη συνέχεια, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στον Δία και την κυρίαρχη παρουσία του στο ιερό, στη μαντική βελανιδιά, αλλά και στους χρησμούς που αποκρυπτογραφούσαν οι ιερείς από τους ήχους χάλκινων λεβήτων και το κρώξιμο των περιστεριών. 

Στις ανασκαφές της Δωδώνης ήρθαν στο φως μερικές χιλιάδες ερωτήματα των επισκεπτών του ιερού, χαραγμένα σε μολύβδινα ελάσματα. Ορισμένα τέτοια ελάσματα με ερωτήματα για το εμπόριο, τα χρέη, τα περιουσιακά, τα δικαστήρια, την υγεία, την απόκτηση παιδιών, τον επικείμενο γάμο, την προίκα και τη χηρεία παρουσιάζονται σε ξεχωριστή ενότητα της έκθεσης. Από τα αναθήματα στο ιερό εκτίθενται τμήματα από χάλκινους ανδριάντες, επωμίδες, τελαμώνες, ξίφη, αφιερώματα αυτών που ωφελήθηκαν ή ζητούσαν τη βοήθεια των θεών. 

Η έκθεση θα συνοδεύεται από επιστημονικό κατάλογο των εκθεμάτων. Σε μεγάλη οθόνη, στον εκθεσιακό χώρο, θα παρουσιάζεται βίντεο για το μαντείο και το φυσικό περιβάλλον του. Παράλληλα, στο εστιατόριο του Μουσείου θα προσφέρονται γιαννιώτικα εδέσματα, σε όλη τη διάρκεια της έκθεσης. Το αφιέρωμα πραγματοποιείται σε συνεργασία του Μουσείου Ακρόπολης με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Ιωαννίνων, ενώ τα εκθέματα προέρχονται από το Μουσείο Ιωαννίνων και το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (Συλλογή Καραπάνου). Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 10 Ιανουαρίου 2017.