Δολοφονούν την πραγματικότητα

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 16.12.21 ]

Οι ΜΕΘ είναι άχρηστες έλεγαν οι κυβερνώντες. Και ψεύδονταν. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις» ότι οι διασωληνωμένοι ασθενείς εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν, έλεγε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Και έλεγε ψέματα. Η «μελέτη Τσιόδρα» (του οικείου Σωτήρη) ανέφερε ότι 9 στους 10 που διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ πεθαίνουν. Το γνώριζε ο πρωθυπουργός από τον Μάιο. Κι όμως έλεγε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις, καθιστάμενος αποδεδειγμένα ένας κοινός ψεύτης.

«Είναι ηλικιωμένοι» αυτοί που μένουν εκτός ΜΕΘ, δήλωσε κυνικά στη Βουλή ο υπουργός του. Αποδεικνύοντας ότι εκτός από νεοφιλελεύθεροι είναι και ρατσιστές. Είναι οι ίδιοι που έλεγαν, έχουμε 27 κρούσματα στη χώρα και 23 κρούσμτα (μετανάστες) στη Ριτσώνα. Είναι τα κυβερνητικά στελέχη που έκαναν εμβόλια «εκτός σειράς» και γι αυτό ένας δ/ντης Νοσοκομείου ("Αγία Όλγα") παραιτήθηκε. 

Και είναι και εγκληματίες. Γιατί οι γιατροί προειδοποιούσαν από το 2020 ότι θα γίνουμε Μπέργκαμο. Θυμίζουμε τον πρωτοσέλιδο τίτλο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Τα Νέα»: «Ευαγγελισμός-Κραυγή αγωνίας», έξι κορυφαίοι επιστήμονες, που είναι και διευθυντές κλινικών του νοσοκομείου, και ο πρόεδρος της Επιτροπής Λοιμώξεων έστειλαν επιστολή στη διοίκηση του ιδρύματος όπου «περιγράφουν την δραματική κατάσταση που δημιουργεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας». Είχαν προηγηθεί οι γιατροί του νοσοκομείου της Νίκαιας.

Και γίναμε Μπέργκαμο. Στην ιταλική πόλη, η ανυπαρξία ικανού αριθμού ΜΕΘ οδήγησε στην φοβερή κατάσταση όπου οι γιατροί του δημόσιου συστήματος Υγείας έπρεπε να αποφασίσουν ποιος ασθενής θα πεθάνει και ποιος όχι, ανάλογα με την ηλικία (βέβαια όσοι είχαν την οικονομική δυνατότητα κατέφευγαν σε ιδιωτικές κλινικές)!

 Τελικά, ιι ηλίθιοι που μας κυβερνούν, όπως τους χαρακτηρίζει ο Fr. Lordon στη Le Monde Diplomatique, αν τους είχε μείνει λίγη αξιοπρέπεια, «θα έπρεπε να παραδεχτούν όταν μιλούσαν για την διάλυση(της δημόσιας Υγείας)…, πως δεν είχαν καταλάβει τίποτα ούτε για το τι είναι να ζει κανείς στην κοινότητα ούτε για το τι η εποχή απαιτεί. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα έπρεπε να είχαν παραδεχτεί ότι είναι υπεύθυνοι για την κατάσταση αυτή και να ανακοινώσουν ότι θα παραιτηθούν μόλις περάσει η κρίση.». Όχι μόνο δεν πρόκειται να το κάνουν, αλλά, αντίθετα, επιχειρούν να εκμεταλλευθούν την καταστροφή, παίζουν με τον φόβο, στρατιωτικοποιούν την κοινωνία, εντείνουν τον έλεγχο και την επιτήρηση, για να δημιουργήσουν έναν νέο δυστοπικό καπιταλιστικό σύστημα, που θα υπηρετεί ομοίως το κέρδος χωρίς όρια, την υπερσυσσώρευση χωρίς φρένο…

Είναι η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία η αφετηρία του ψεύδους του Κυρ. Μητσοτάκη; Ναι, σε συνδυασμό με τον ακραίο ναρκισσισμό του, που δεν επιτρέπει τη νηφάλια και αντικειμενική αντιμετώπιση της πραγματικότητας. Κι ας υπάρχουν συστημικές φωνές που μιλούν για "δομικές αδυναμίες... που δεν ωφελεί κανείς να τις κρύβει"(κύριο άρθρο Καθημερινής, 16.12.2021) Αντί όμως οι κυβερνώντες να δουν τα λάθη τους, όχι μόνο τα κρύβουν, αλλά προσπαθούν σαν δικολάβοι παλαιών εποχών να απαξιώσουν εκείνον που τους ασκεί κριτική, συκοφαντώντας τον, λογοκρίνοντάς τον, συνεχίζοντας τα ψέματα με φθηνά κουτσομπολιά, εκχυδαΐζοντας την κριτική μέσω των μίντια των καναλαρχών-ολιγαρχών, οι οποίοι στηρίζουν την κυβέρνηση προκειμένου να ικανοποιεί τα συμφέροντά τους. Έτσι, η πραγματικότητα "δολοφονείται", η αλήθεια σχετικοποιείται, ο πολιτικός λόγος περιορίζεται σε κλισέ και ύβρεις, η δημοκρατία συρρικνώνεται σε μια επίφαση, απομειώνεται σε μία ιδιότυπη ολιγαρχία.

Και ο κόσμος πεθαίνει…