Γιατί πολλές γυναίκες ψηφίζουν φαλλοκράτες;

[ ARTI news / Κόσμος / 23.12.20 ]

Η Miriam Goulart κατέρρευσε όταν ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έχασε τις εκλογές.

Η 45χρονη Βραζιλιάνα μητέρα τριών παιδιών υποστηρίζει τον Τραμπ, γιατί της θυμίζει τον πρόεδρο της δικής της χώρας, τον Ζ. Μπολσονάρου, έναν άλλο σκληρό ακροδεξιό που προκάλεσε οργή για τις σεξιστικές αναφορές του. Ο Μπολσονάρου είχε πει σε μια γυναίκα μέλος του Κογκρέσου ότι δεν θα την βίαζε γιατί «δεν το άξιζε»!

Αυτή η ρητορική δεν απέτρεψε τη Γκούλαρτ ή εκατομμύρια άλλων γυναικών σε όλο τον κόσμο να υποστηρίζουν ηγέτες όπως ο Τραμπ και ο Μπολσονάρου. Ο Τραμπ, μάλιστα, παρότι έχασε την επανεκλογή του, αύξησε την εκλογική του δύναμη στις γυναίκες!

Και άλλοι ηγέτες όπως ο Πρόεδρος Ροντρίγκο Ντουτέρτε των Φιλιππίνων και ο Πρόεδρος Αντρέζι Ντούντα της Πολωνίας συνεχίζουν επίσης να απολαμβάνουν ισχυρή υποστήριξη από πολλές γυναίκες, καταδεικνύοντας ότι παρά το ισχυρό χτύπημα στην «φαλλοκρατία» από την ήττα του Τραμπ, το φαινόμενο δεν θα εξαφανιστεί σύντομα. Σε πολλές περιπτώσεις, μάλιστα, είναι οι γυναίκες που την τροφοδοτούν.

Δεν υπάρχει καμία ενιαία εξήγηση για το γιατί οι γυναίκες σε διαφορετικές χώρες υποστηρίζουν τους λαϊκιστές φαλλοκράτες, υπάρχουν όμως κάποιες ομοιότητες. Οι γυναίκες είναι πιο θρησκευόμενες από τους άνδρες, γεγονός που οι λαϊκιστές φαλλοκράτες χρησιμοποιούν προς όφελός τους. Ο Τραμπ έχει φλερτάρει επιθετικά τους θρησκευόμενους ψηφοφόρους και τα τρία τέταρτα των λευκών Ευαγγελικών τον ψήφισαν στις πρόσφατες εκλογές. Στη Βραζιλία και την Πολωνία, μια παρόμοια δυναμική προσελκύει γυναίκες προς εκείνους τους άνδρες που φαίνεται να έχουν ένα παραδοσιακό προφίλ.

Όταν η Ellen Nunes, 29 ετών, αναζητούσε ποιον θα ψηφίσει στις προεδρικές εκλογές του 2018 στη Βραζιλία, βρήκε στον Μπολσονάρου εκείνον που θα αποκαθιστούσε τα χριστιανικά ιδανικά. Η Nunes μεγάλωσε σε ένα σπίτι όπου «οι άντρες ήταν άντρες και οι γυναίκες ήταν γυναίκες» και δεν βλέπει πρόβλημα με αυτό που βλέπουν πολλοί άλλοι ως σεξισμό ή αυταρχισμό από τον πρόεδρο»!

Κατά τη διάρκεια δημόσιων εμφανίσεων, ο Μπολσονάρου χρησιμοποιεί συχνά το μεσαίο του όνομα, Μεσσίας(σ.σ. δεν είναι τυχαία η αναφορά στον Μωυσή-Μητσοτάκη!). Λέει στους υποστηρικτές του ότι επιλέχθηκε από το Θεό για να σώσει τον λαό της Βραζιλίας από το χάος που προκάλεσε η διαφθορά, η βία, οι ριζοσπάστες αριστεροί και ο φεμινισμός. «Οι υποστηρικτές του Μπολσονάρου ενεργούν σαν να είναι οι πιστοί του», δηλώνει η Ντανιέλα Γκόμες, καθηγήτρια διεθνών σπουδών. 

Στην Πολωνία, ο Duda, ο οποίος χαρακτήρισε τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ  ως μία «ιδεολογία» που είναι πιο καταστροφική κι από τον κομμουνισμό, κέρδισε την επανεκλογή αυτό το καλοκαίρι. Λίγους μήνες αργότερα, επαίνεσε μια δικαστική απόφαση που έκρινε ότι οι αμβλώσεις ήταν αντισυνταγματικές. 

Οι γυναίκες που υποστηρίζουν φαλλοκράτες, τείνουν επίσης να μοιράζονται την επιθυμία για μια σκληρή γραμμή απέναντι στο έγκλημα. Στις Φιλιππίνες, ο Duterte έχει ορίσει τον εαυτό του ως προστάτη των γυναικών, πολλές από τις οποίες πιστεύουν ότι τις έκανε πιο ασφαλείς. Ως πρόεδρος, διεξήγαγε έναν βίαιο πόλεμο κατά των ναρκωτικών που οδήγησε σε περισσότερους από 8.600 θανάτους. Πέρυσι, υπέγραψε νόμο που ποινικοποιεί τη δημόσια σεξουαλική παρενόχληση. Όμως είναι αυτός που με τα λόγια του νομιμοποιεί τη σεξουαλική βία, καθώς είχε πει πως οι βιασμοί οφείλονται στο γεγονός ότι στις Φιλιππίνες υπάρχουν «πολλές όμορφες γυναίκες»! 

Ορισμένες μορφές ενδοοικογενειακής βίας έχουν αποποινικοποιηθεί στη Ρωσία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Και στην Ινδία του Narendra Modi, η σεξουαλική βία κατά των γυναικών έχει αυξηθεί παρά τις υποσχέσεις του πρωθυπουργού για «μηδενική ανοχή».

Πολλές γυναίκες σε θέσεις εξουσίας, όπως η πρόσφατα εκλεγμένη στο αμερικανικό Κογκρέσο Marjorie Taylor Greene, η Marine Le Pen, η Βραζιλιάνα πολιτικός Joice Hasselmann, και άλλες γυναίκες πολιτικοί έχουν υιοθετήσει μια σκληρή, αντι-φεμινιστική πολιτική. 

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το 55% των λευκών γυναικών ψήφισε υπέρ του Τραμπ (2 ποσοστιαίες μονάδες περισσότερο από ό,τι το 2016). Οι Μαύρες και οι Ισπανόφωνες ψήφισαν συντριπτικά υπέρ του εκλεγμένου Προέδρου Τζο Μπάιντεν (αν και ο Τραμπ έλαβε υψηλότερο μερίδιο των ψήφων το 2020 από ό, τι το 2016). Η Christina M. Greer, αναπληρώτρια καθηγήτρια πολιτικών επιστημών και αμερικανικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Fordham δήλωσε πως «Όλοι έχουμε πολλές ταυτότητες και νομίζω ότι πολλές λευκές γυναίκες έχουν επιλέξει τη λευκότητα έναντι του φύλου».

Παρά το γεγονός ότι η ήττα του Τραμπ δεν σημαίνει το τέλος του λαϊκιστικού αντιφεμινισμού, της φαλλοκρατίας και του σεξισμού, μπορεί όμως να αποδυναμώσει τον συνασπισμό των ακροδεξιών φαλλοκρατών ηγετών που έχει εμφανιστεί τα τελευταία χρόνια. Ο Μπολσονάρου είχε επαινέσει επανειλημμένα τον Τραμπ. Ο Τραμπ έχασε. Και ο Μπολσονάρου είχε μεγάλες απώλειες στις δημοτικές εκλογές, αλλά πολλοί, όπως η υποστηρίκτριά του Miriam Goulart, πιστεύουν ότι θα κερδίσει ξανά το 2022. Το ίδιο πίστευε και ο Τραμπ. Το ίδιο πίστευε και ο Πινιέρα στη Χιλή, ώσπου ξέσπασε το υπέροχο κίνημα των Χιλιανών γυναικών (απ' όπου και η φωτογραφία). Είναι αλήθεια όμως ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς για την αλλαγή...

*Από άρθρο στο https://foreignpolicy.com/2020/12/01/the-feminine-appeal-of-macho-populism/