Αύξηση επιτοκίων, πλιάτσικο στους δανειολήπτες και εξώσεις

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 15.12.22 ]

Σε αυξήσεις των επιτοκίων θα προβούν πολλές κεντρικές τράπεζες μέχρι το τέλος του 2022, αλλά και το 2023.

Οι δανειολήπτες βρίσκονται σε κατάσταση σοκ, καθώς στην ενεργειακή κρίση και γενικότερα την ακρίβεια, προστίθεται η αύξηση των δόσεων των δανείων τους.

Η Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αύξησε τα επιτόκια τα οποία στην αρχή της χρονιάς ήταν σε σχεδόν μηδενικό επίπεδο, ενώ τώρα βρίσκονται μεταξύ 4,25% έως 4,50%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα τέλη του 2007. Θα ακολουθήσουν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και η Τράπεζα της Αγγλίας με αυξήσεις της ίδιας τάξης, δηλαδή 50 μ.β. καθώς και οι κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας, της Νορβηγίας, του Μεξικό, της Ταϊβάν, της Κολομβίας και των Φιλιππίνων.

Για ποιο λόγο αυξάνουν οι κεντρικές τράπεζες τα επιτόκια; Για να αντιμετωπίσουν, λέει, τον πληθωρισμό! Σχηματικά: όταν αυξάνουν τα επιτόκια ο δανεισμός χρημάτων (η «τιμή του χρήματος») γίνεται ακριβός, οπότε η ζήτηση μειώνεται (αγοράζουμε λιγότερο) και ο πληθωρισμός (ακρίβεια) πέφτει. Αυτό ισχύει με βάση την κρατούσα αγοραία λογική της προσφοράς και της ζήτησης. Όμως όταν έχουμε καρτέλ, οι τιμές δεν πέφτουν. Δεν είναι τυχαίο ότι για τα επόμενα χρόνια οι προβλέψεις της Fed είναι δυσοίωνες: Ο πληθωρισμός, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, θα παραμένει πάνω από τον στόχο της που είναι 2% -τουλάχιστον μέχρι το τέλος του 2025 και πάνω από το 3% μέχρι το τέλος του επόμενου έτους. Αυτό συνιστά κυνική ομολογία ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν σημαίνει και μείωση του πληθωρισμού.

Στην πραγματικότητα, έχουμε μία κανονική ληστεία των λαϊκών στρωμάτων εκ μέρους των τραπεζών που έρχεται να προστεθεί σ’ αυτή των παραγωγών και παρόχων ενέργειας.  

Το πλιάτσικο

Γενικά, οι τράπεζες κερδοσκοπούν με την άνοδο των επιτοκίων, ληστεύοντας κυριολεκτικά τους δανειολήπτες. Παράλληλα, τα funds και οι «πάτσηδες» που έχουν αγοράσει «κόκκινα δάνεια» στο ελάχιστο της αξίας τους, κάνουν πλιάτσικο στα ευάλωτα νοικοκυριά με πλειστηριασμούς των σπιτιών. Αυτή η «νόμιμη ληστεία» οδηγεί χιλιάδες πολίτες στην εξαθλίωση.

Και επειδή όσο περισσότερα κόκκινα δάνεια υπάρχουν τόσο μεγαλύτερα είναι τα κέρδη των «κορακιών» (funds και servicers), όποιος έχει κόκκινο δάνειο δεν γλυτώνει. Οι βίαιες εξώσεις χιλιάδων ανθρώπων από τα σπίτια τους είναι μπροστά μας.

Δεν είναι τυχαίο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη «προστατεύει» μόνο τα πράσινα(τα εξυπηρετούμενα δάνεια) και όχι τα κόκκινα δάνεια, τα οποία είναι η μεγάλη λεία, τα «υπερκέρδη» των τραπεζών, των funds και των servicers. Όμως πολλά από τα πράσινα δάνεια με την αύξηση των επιτοκίων εξωθούνται σε αδυναμία εξυπηρέτησης και θα καταστούν και αυτά κόκκινα (με μία μικρή χρονική καθυστέρηση λόγω των εκλογών και του πολιτικού κόστους).  

Το μεγάλο πλιάτσικο τώρα αρχίζει.

Θα τους αφήσουμε; Και κυρίως, θα τους ψηφίσουμε;

(ΓΧΠ. artinews.gr)