Ήπειρος: Οργή κατά Χατζηδάκη για το «Εξοικονομώ»

[ ARTI news / Ελλάδα / 12.12.20 ]

Την αγανάκτηση των μηχανικών και ιδιοκτητών προκάλεσε η πρώτη μέρα κατά την οποία άνοιξε το πρόγραμμα «Εξοικονομώ» αφού μέσα σε 25 λεπτά οι πόροι είχαν εξαφανιστεί και η εφαρμογή έκλεισε!

Το πρωί της Παρασκευής η σχετική πλατφόρμα άνοιξε για την Περιφέρεια Ηπείρου, όπου πολιτικοί μηχανικοί και ιδιώτες είχαν τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων για προτάσεις ενεργειακής αναβάθμισης κτιρίων. 
Η πλατφόρμα άνοιξε για μερικά λεπτά και σταμάτησε να δέχεται αιτήσεις καθώς οι διαθέσιμοι πόροι είχαν εξαντληθεί, όπως ενημέρωνε, αφήνοντας «στα κρύα του λουτρού» τους ιδιοκτήτες.

Ερωτηματικά φυσικά υπάρχουν για τον τρόπο που εξαντλήθηκε το ποσό των 65 εκατομμυρίων ευρώ μέσα σε ελάχιστα λεπτά ενώ η συντριπτική πλειοψηφία ακόμη και πεπειραμένων μηχανικών ή μεγάλων γραφείων, δεν πρόλαβε καν να υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα.

Το arti έγινε δέκτης διαμαρτυριών εκ μέρους των μηχανικών. Ενδεικτική είναι η παρακάτω επιστολή:  

«Καλό είναι πλέον να ακουστούν αλήθειες για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ-ΑΥΤΟΝΟΜΩ

…Κατηγορώ τον Χατζηδάκη και τον κάθε Χατζηδάκη που έχει τα μούτρα και βγαίνει χθες και να λέει ότι όλα πήγαν καλά, όταν το σύστημα λειτούργησε μόλις 18 και κάτι λεπτά. Τα περισσότερα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης δεν αναγνωρίζονταν ως σωστά από την πλατφόρμα, και όλοι καταλήξαμε με ένα χέρι να τρέμει, και την αδρεναλίνη στα ύψη... επίσης είναι πλέον τραγικές οι επιδοτήσεις 70 και 80 % καθότι οι περισσότεροι πιέζουν μηχανικούς για να τις πάρουν, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ορθότητα των ΠΕΑ, και επίσης να ζορίζονται ακόμη περισσότερο οι κατασκευαστές-προμηθευτές, που θα χρηματοδοτούν τα έργα με μικρότερες προκαταβολές πλέον, λόγω υψηλοτέρων επιδοτήσεων, που και αυτό θέμα χρόνου είναι να πνίξει τον κατασκευαστικό  κλάδο...

Το σύστημα λειτουργεί αρρωστημένα, καθώς ανοίγει μια φορά το χρόνο η πλατφόρμα , και τα ελάχιστα λεπτά που διήρκεσε το άνοιγμα χθες της πλατφόρμας στην Ήπειρο θα μειώνονται ακόμη περισσότερο, καθότι η συσσώρευση αιτήσεων θα μεγαλώνει. Αν η πλατφόρμα δεν ανοίγει ανά 3μηνο (εφόσον δε μπορεί να είναι μόνιμα ανοιχτή λόγω αδυναμίας κονδυλίων, για να υπάρχει η σταδιακή αποσυμφόρηση) το ΕΚΟ θα καταντήσει απάτη και τυχοδιωκτισμός. Οι μηχανικοί θα γυρίσουν την πλάτη στο πρόγραμμα, και  καλά θα κάνουν...

Οι ευθύνες βαραίνουν αποκλειστικά το υπουργείο και ΜΟΝΟ αυτό... Κανέναν άλλον..

Κύριε Χατζηδάκη εμείς εκπαιδευτήκαμε ως μελετητές και κατασκευαστές, όχι ως τυχοδιώκτες...!».