Έκθεση: «Γιάννης Μόραλης-Χώρος Ιδιωτικός»

[ ARTI news / Ελλάδα / 05.11.22 ]

«Γιάννης Μόραλης-Χώρος Ιδιωτικός» είναι ο τίτλος της έκθεσης που φιλοξενείται στο Μουσείο Μπενάκη έως και τις αρχές Γενάρη. Στην έκθεση παρουσιάζονται περισσότερα από εκατό ζωγραφικά έργα, σχέδια και χαρακτικά καθώς και μελέτες, μακέτες, γλυπτά, κεραμικά, εικονογραφήσεις βιβλίων και εξώφυλλα δίσκων.

Η έκθεση προβάλλει τη δημιουργική πορεία του Μόραλη, εστιάζοντας συγχρόνως στον άνθρωπο και τον ιδιωτικό του χώρο. Το πρωτογενές υλικό των σχεδιασμάτων, των σημειώσεων και των μελετών, αλλά και των ολοκληρωμένων έργων του προέρχονται κυρίως από το εργαστήριό του στην Αθήνα. Ο χώρος της δημιουργίας του καλλιτέχνη αναδεικνύεται στην έκθεση, πλαισιωμένος με τον εξοπλισμό, τα σύνεργα της ζωγραφικής, τα χρωματικά του δοκίμια και τα προσωπικά του αντικείμενα. Ψηφιακές εφαρμογές και φωτογραφίες από το οικογενειακό αρχείο του ζωγράφου πλαισιώσουν τα έργα τέχνης.

Η έκθεση περιλαμβάνει τρεις μεγάλες ενότητες: Η πρώτη αναφέρεται στην οικογένεια, στην παιδική ηλικία και τα νεανικά χρόνια του ζωγράφου και περιλαμβάνει ένα εν πολλοίς ανεξερεύνητο πρωτογενές υλικό σχεδιασμάτων, σημειώσεων και πρωτολείων του ζωγράφου. Η δεύτερη ενότητα εστιάζει στον κατεξοχήν προσωπικό χώρο του, το εργαστήριο της οδού Δεινοκράτους 9, στο οποίο εργάστηκε κατά το μεγαλύτερο διάστημα της καλλιτεχνικής του ζωής. Τέλος, η τρίτη ενότητα επικεντρώνεται στη «μετάβαση στην ωριμότητα» και τις σχέσεις του Μόραλη με τους φίλους και συνεργάτες του, παρουσιάζοντας γνωστές και άγνωστες συνεργασίες, αλλά και έργα άλλων σπουδαίων καλλιτεχνών, όπως του επιστήθιου φίλου του Γιάννη Παππά και του Γιάννη Τσαρούχη.

Τα έργα και το αρχειακό υλικό της έκθεσης ανήκουν στην οικογένεια Μόραλη.

Την επιμέλεια της έκθεσης είχαν η Νίκη Δάφνη και ο Τάσος Κουτσουρής, ενώ τον σχεδιασμό της είχε ο Σπύρος Νάσαινας.