Φεστιβάλ Καννών: Η Μεγαλόπολη του Κόπολα διχάζει

[ ARTI news / Κόσμος / 17.05.24 ]

Η Μεγαλόπολη, η «τρέλα του Κόπολα», όπως γράφει η Corriere della Sera, παρουσιάστηκε το βράδυ της Πέμπτης στο  διαγωνιστικό τμήμα του Φεστιβάλ των Καννών. Το τέλος της προβολής ακολούθησε επτά λεπτά standing ovation.

Στην ταινία ο Φράνσις Φορντ Κόπολα «θέτει το ερώτημα της γνώσης πότε μια παγκόσμια αυτοκρατορία καταρρέει», σημειώνει η Die Welt.  Το φουτουριστικό σκηνικό της Νέας Ρώμης παραπέμπει στη σημερινή Νέα Υόρκη, και η κατάρρευση της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας στην κατάρρευση της αμερικανικής αυτοκρατορίας. Για την παρακμή της αμερικανικής αυτοκρατορίας έχουν γράψει και αμερικανοί διεθνολόγοι όπως ο Κάπτσαν (δες και το βιβλίο Homo americanus, 2008).

Οι κριτικοί του διεθνούς Τύπου πάντως είναι διχασμένοι σχετικά με την ταινία. Ο The Guardian γράφει για μια ταινία «μεγα-φουσκωμένη και πολύ βαρετή». Η El País έχει τίτλο «η πτώση της αυτοκρατορίας Κόπολα», παίζοντας με το σενάριο που παραπέμπει στην πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, χωρίς να κάνει κανέναν παραλληλισμό με την αμερικανική αυτοκρατορία και την παρακμή της! Το Vanity Fair μιλάει για «καταστροφή». Αρνητική και η κριτική στους New York Times.

Αντίθετα, ενθουσιώδης είναι η υποδοχή από το Rolling Stone. «Άξιζε την αναμονή», γράφει το περιοδικό, χαρακτηρίζοντας την ταινία «επική, προσωπική, βαθιά, ασυμβίβαστη, ασταμάτητα ρομαντική, σε μεγάλο βαθμό σατιρική αλλά εξαιρετικά ειλικρινή».

«Η Μεγαλόπολη γοητεύει, ιντριγκάρει, αφήνει τον κόσμο σε σύγχυση ενίοτε, ενώ αλλού προκαλεί συναισθήματα που μόνο οι μεγάλες ταινίες μπορούν να κάνουν. Πάνω απ' όλα, είναι ένα έργο που θα πρέπει να χωνευτεί για να το αναλύσουμε καλύτερα…», γράφει τέλος η Ελβετική εφημερίδα Le Temps.

Περιμένουμε σήμερα την συνέντευξη του Κόπολα. Αλλά κυρίως περιμένουμε να δούμε την ταινία…