Πάπας: «Ας κοιτάξουμε τα πρόσωπα των νεκρών παιδιών, ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε»

[ ARTI news / Ελλάδα / 05.12.21 ]

 «Ας κοιτάξουμε τα πρόσωπα των νεκρών παιδιών, ας βρούμε το θάρρος να ντραπούμε», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος στο Καρά Τεπέ, στο Μαύρο Βουνό της Λέσβου, στο στρατόπεδο εγκλεισμού προσφύγων και μεταναστών. Και συνέχισε: «Η Μεσόγειος έγινε ένα μεγάλο κρύο κοιμητήριο χωρίς επιγραφές. Ας μην επιτρέψουμε αυτή η θάλασσα να μετατραπεί σε θάλασσα λήθης. Ας αφήσουμε αυτό το ναυάγιο του πολιτισμού. Η πίστη απαιτεί συμπόνια και ευσπλαχνία. Και τρυφερότητα. Αυτό είναι ύφος του Θεού.».

Ο Προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας έκανε λόγο για «μάτια γεμάτα φόβο και προσμονή, μάτια που είδαν βία και φτώχεια. Μάτια από ποταμούς δακρύων» και πρόσθεσε: «Οποίος σας φοβάται, δεν σας έχει κοιτάξει τα μάτια».

Ο Πάπας Φραγκίσκος έστειλε για ακόμη μία φορά ηχηρό μήνυμα για το μεταναστευτικό: «Η μετανάστευση είναι ένα πρόβλημα του κόσμου μια ανθρωπιστική κρίση που αφορά όλους μας».

Πρόσθεσε ακόμη: «Διακυβεύονται άνθρωποι, ανθρώπινες ζωές διακυβεύεται το μέλλον όλων. Όταν απορρίπτονται οι φτωχοί απορρίπτεται η ειρήνη. Είναι αυταπάτη να νομίζουμε ότι αρκεί να διασώσουμε τον εαυτό μας. Το μέλλον θα μας φέρνει περισσότερο κοντά τον έναν με τον άλλο. Ας μη στέφουμε τις πλάτες στη πραγματικότητα. Ας σταματήσει η μετάθεση ευθυνών».

 «Πέρασαν πέντε χρόνια από την επίσκεψη που έκανα εδώ, μετά από όλο αυτό τον καιρό διαπιστώνω ότι ανά τον κόσμο ελάχιστα πράγματα έχουν αλλάξει. Ευχαριστώ από καρδιάς τον τοπικό πληθυσμό για τις πολλές θυσίες που έκανε. Και τις τοπικές αρχές. Ευχαριστώ για όλα όσα κάνατε».

 «Πρέπει με πικρία να παραδεχτούμε ότι αυτή η χώρα βρίσκεται σε δυσκολία και στην Ευρώπη υπάρχουν αυτοί που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα σαν μην τους αφορά. Είναι τραγικό. Ο σεβασμός των ανθρώπων και ανθρωπίνων δικαιωμάτων θα πρέπει να διαφυλάσσεται και η αξιοπρέπεια του καθενός να τίθεται πάνω από όλα».

«Είναι θλιβερό να ακούς τη δέσμευση κοινών πόρων για να χτιστούν τείχη. Ζούμε στην εποχή των συρματοπλεγμάτων. Δεν βελτιώνουν τη συμβίωση υψώνοντας φράχτες. Είναι εύκολο να παρασύρει κάνεις τη κοινή γνώμη σπέρνοντας τον φόβο για τον άλλο. Πρέπει να ξεπεράσουμε την γκετοποίηση και προχωρήσουμε στην ένταξη», κατέληξε ο Πάπας.