Οι εργαζόμενοι της Amazon αγωνίζονται για τη δημιουργία σωματείου

[ ARTI news / Κόσμος / 28.03.22 ]

Την ώρα που ο Τζο Μπάιντεν μιλάει για τη σύγκρουση δημοκρατίας και αυταρχισμού(του Πούτιν), οι εργαζόμενοι της Amazon στη Νέα Υόρκη διεκδικούν το δικαίωμά τους να συνδικαλίζονται! Το δικαίωμα αυτό δεν φαίνεται να είναι αυτονόητο στην «δημοκρατία» των ΗΠΑ, τον 21ο αιώνα.

Μέχρι τις 30 Μαρτίου, οι εργαζόμενοι της γιγαντιαίας αποθήκης στο Staten Island της Νέας Υόρκης θα ψηφίζουν υπέρ ή κατά της δημιουργίας εργατικού σωματείου. Η έκβαση αυτής της ψηφοφορίας θα σημάνει πολλά για το εργατικό κίνημα στις ΗΠΑ. Τα αποτελέσματα θα έχουν ένα εύρος «πολύ πέρα» από τη Νέα Υόρκη, εκτιμούν τα αμερικανικά οικονομικά μέσα ενημέρωσης. Γι’ αυτό η εργοδοσία, δηλαδή ο Μπέζος, βομβαρδίζει με αντεργατική προπαγάνδα και ασκεί ποικίλες πιέσεις στους εργαζόμενους προκειμένου να ψηφίσουν "όχι" στη δημιουργία σωματείου.

Παντού στη Νέα Υόρκη, η Amazon έχει καλύψει τους τοίχους με πανό που γράφουν «Ψήφισε Όχι», ενώ παράλληλα οργανώνει «εβδομαδιαίες συναντήσεις με παρουσιάσεις κατά των συνδικάτων στις οποίες οι εργαζόμενοι είναι υποχρεωμένοι να παρευρεθούν». Ένας υπάλληλος της Amazon δήλωσε ότι «Παντού βομβαρδιζόμαστε με αντισυνδικαλιστική προπαγάνδα».

Αυτή είναι η δεύτερη φορά μέσα σε λιγότερο από ένα χρόνο που ο γίγαντας του ηλεκτρονικού εμπορίου προσπαθεί να ματαιώσει τη δημιουργία σωματείου.

Εκτός από την αντεργατική πολιτική, η «δημοκρατία» του Τζο Μπάιντεν και των άλλων δυτικών «δημοκρατιών» ασκούν μια πολιτική εντατικοποίησης της εργασίας και αυστηρής και διαρκούς επιτήρησης των εργαζομένων. Τον Νοέμβριο του 2021, όπως γράφει η γαλλική μηνιαία εφημερίδα Le Monde Diplomatique, η Claire, στέλεχος σε εταιρεία logistics στη Γαλλία, έλαβε ένα απειλητικό email από τους ανωτέρους της. Σ’ αυτό αναφέρονταν οι «φθίνοντες δείκτες απόδοσης» που απαιτούν «ορισμένη επαγρύπνηση». Όπως χιλιάδες υπάλληλοι τριτοβάθμιας εκπαίδευσης κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, η νεαρή γυναίκα εργαζόταν τις περισσότερες φορές από το σπίτι. Από τον πρώτο εγκλεισμό, ο εργοδότης της επέβαλε το Desk Time, μια εφαρμογή που υπόσχεται να αυξήσει την παραγωγικότητα κατά 30%! "Κάνοντας κάποια σχετική έρευνα στο Διαδίκτυο, κατάλαβα γρήγορα ότι ήταν ένας τρόπος να αυτοματοποιήσουν την παρακολούθηση της δραστηριότητάς μας και να μας μετατρέψουν σε άγρια θηρία», είπε η Claire. Σύμφωνα με μια πρόσφατη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε από τον Vanson Bourne, το 63% των γαλλικών εταιρειών χρησιμοποιούν τώρα μια ολόκληρη σειρά τεχνολογιών για την παρακολούθηση των εργαζομένων τους. 

Στη Νέα Υόρκη, στη στάση του λεωφορείου κοντά στην τεράστια αποθήκη της Amazon, οι συζητήσεις μεταξύ των εργαζομένων έχουν ανάψει, «μερικοί από αυτούς φορούν κίτρινα σήματα που γράφουν «Ψήφισε ναι», ενώ άλλοι(οι εργοδοτικοί) φορούν μπλε μπλουζάκια που γράφουν «Ψήφισε όχι». Η συνδικαλιστική οργάνωση των εργαζομένων αργεί πολύ στην περίφημη αμερικανική "δημοκρατία"!