Ο Μαραντόνα... πανηγυρίζει

[ ARTI news / Κόσμος / 11.07.21 ]

Ο διαιτητής σφυρίζει τρεις φορές. Ο Λιονέλ Μέσι πέφτει στα γόνατα και κλαίει. Το φάντασμα του Μαραντόνα με το τατουάζ του Τσε στο μπράτσο πανηγυρίζει στις άδειες κερκίδες του θρυλικού Μαρακανά. Η Αργεντινή τα κατάφερε! Η αλμπισελέστε πήρε το κλάσικο της Λατινικής Αμερικής, επικρατώντας 1-0 της Βραζιλίας. Το Copa America του 2021 ανήκει στους Αργεντίνους.

Δεν θα σας πω ψέμματα. Σηκώθηκα στις 4.10 τα ξημερώματα από ένα κουνούπι βαμπίρ. Παρά τις αλοιφές ο κνησμός δεν υποχωρούσε. Θυμήθηκα τον αγώνα. Ανοίγω την τηλεόραση. Αργεντινή-Βραζιλία 1-0. Ήταν στο 53 λεπτό. Βλέπω σε επανάληψη τον Άνχελ Ντι Μαρία να σηκώνει το κεφάλι να βλέπει την έξοδο του τερματοφύλακα και να περνάει τη μπάλα από πάνω του(το γκολ στο 22). Η Βραζιλία πιέζει να ισοφαρίσει. Πέφτουν κορμιά. Το πάθος των παικτών είναι απίστευτο. Κανείς όμως δεν μένει στο έδαφος. Στις αντεπιθέσεις η Αργεντινή είναι φωτιά. Σε μία από αυτές ο Μέσι αποτυγχάνει να ντριπλάρει τον τερματοφύλακα της Βραζιλίας και να "κλειδώσει" τη νίκη. Θυμήθηκα ότι απόψε παίζουν Αγγλία-Ιταλία στον τελικό του Κυπέλου Ευρώπης στο Γουέμπλεϊ. Ο συνειρμός με οδηγεί στα νησιά Φώκλαντς και την οδυνηρή ήττα των Αργεντίνων από τους πυραύλους εξοσέτ της Θάτσερ.

Ο Νεϊμάρ ντριπλάρει, έναν, δύο, τρεις, τον τραβούν, τον κλωτσούν, αλλά δεν πέφτει με τίποτα. Ο διαιτητής προσπαθεί με κίτρινες κάρτες να “κρατήσει” τον αγώνα. Η κάλτσα ενός Αργεντίνου αμυντικού έγινε κόκκινη από το αίμα. Αλλά συνεχίζει. Ο τερματοφύλακας της Αργεντινής αποκρούει ένα επικίνδυνο σουτ από το ύψος της μεγάλης περιοχής. Ο Νεϊμάρ μοιάζει αφιονισμένος. Ξέρω ότι ψήφισε Μπολσονάρου. Δεν ψήφισε απλά, αλλά και προπαγάνδισε την ψήφο του. Γι’ αυτό είμαι με τον Αργεντίνο Μέσι. Όπως ήμουν με τον Βραζιλιάνο Σώκρατες.

Η Αργεντινή κατακτά το 15o κύπελο στην ιστορία της και το πρώτο έπειτα απ' το 1993. Βλέπω τις χιλιάδες των Αργεντίνων που πριν λίγο καιρό περνούσαν κλαίγοντας μπροστά από το φέρετρο του Μαραντόνα με τις κόκκινες σημαίες και την εικόνα του Τσε, να πανηγυρίζουν, να τραγουδούν, να σφίγγουν τις γροθιές, να χειροκροτούν. Τραγουδώ κι εγώ μαζί τους. Είναι η απελευθερωτική και εξόχως πολιτική πλευρά του παιγνιδιού. Είναι οι δόσεις χαράς και αξιοπρέπειας που εισπράττουν οι φτωχοί, είναι η πρόγευση της μελλοντικής νίκης των κοινωνικά αδικημένων.

ΓΧΠ