Ντουμπάι: Οι διανομείς της Deliveroo νίκησαν

[ ARTI news / Κόσμος / 03.05.22 ]

Στο Ντουμπάι, οι οδηγοί ντελίβερι της βρετανικής εταιρείας διανομής γευμάτων Deliveroo, ως επί το πλείστον μετανάστες, προχώρησαν σε απεργία για να διαμαρτυρηθούν για τη μείωση της τιμής αποστολής και την αύξηση των ωρών εργασίας τους. Ένα σπάνιο περιστατικό στο εμιράτο, όπου οι απεργίες και τα συνδικάτα απαγορεύονται.

Την Κυριακή, 1η Μαΐου, Παγκόσμια Ημέρα των Εργαζομένων, «εκατοντάδες ντελίβερι της Deliveroo κατέβηκαν σε απεργία στο Ντουμπάι, για να διαμαρτυρηθούν για τις περικοπές μισθών και τις αύξηση των ωρών εργασίας».

Η εταιρεία σχεδίαζε να υποχρεώσει τους εργαζόμενους να εργάζονται έως και δεκατρείς ώρες την ημέρα, ορισμένοι ήδη εργάζονται έντεκα ή δώδεκα ώρες καθημερινά, αναφέρουν τα παναραβικά μέσα ενημέρωσης. Η πολιτική της Deliveroo παραβιάζει τον Εργατικό Κώδικα του εμιράτου, ο οποίος λέει ότι ο μέγιστος χρόνος εργασίας για έναν εργαζόμενο είναι οκτώ ώρες την ημέρα ή 48 ώρες σε μια εξαήμερη εβδομάδα. 

Οι εργαζόμενοι επισημαίνουν επίσης τη «μη καταβολή αποζημιώσεων απόλυσης, ασφάλισης υγείας και τελών θεώρησης εισόδου».

Η απεργία έγινε παρά τα απειλητικά μηνύματα της εταιρείας που προέτρεπαν τους εργαζόμενους να συνεχίσουν τις παραδόσεις τους το συντομότερο δυνατό, καθώς αυτό ήταν το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ραμαζανιού.

Το κίνημα κατέληξε να αποδώσει καρπούς την επόμενη μέρα. Η Deliveroo ανακοίνωσε τη Δευτέρα 2 Μαΐου ότι παραιτείται από την προγραμματισμένη μείωση των τιμών αποστολής και τον αυξημένο χρόνο εργασίας.