Κεν Λόουτς: Μια μέρα θα νικήσουμε

[ ARTI news / Κόσμος / 03.06.21 ]

"Βρίσκω προσβλητικό ότι για να σπουδάσει ένα παιδί στη χώρα μου, πρέπει να φορτωθεί με χρέη, για να βρεθεί στη συνέχεια αντιμέτωπο με λίγες, επισφαλείς και περιστασιακές δουλειές". Λόγια στην Ιταλική εφημερίδα Repubblica του Κεν Λόουτς, του σκηνοθέτη του "Ο άνεμος χορεύει το κριθάρι" και του I Daniel Blake. «Πιστεύω ότι  μια μέρα θα νικήσουμε. Ο καπιταλισμός, για να επιβιώσει, είναι υποχρεωμένος να αυξάνει όλο και περισσότερο τις δόσεις εκμετάλλευσης, και αυτό θα οδηγήσει στο τέλος του», λέει ο Λόουτς.

Παλιότερα, «θα μπορούσατε να έχετε μια δουλειά εφ’ όρου ζωής, να ξεκινήσετε μια οικογένεια, να έχετε ένα σπίτι, τα παιδιά σας να έχουν εκπαίδευση, αν αισθανόσασταν κακό, είχατε γιατρό, εάν είχατε ηλικία, είχατε σύνταξη. Δεν ήσαστε πλούσιοι, αλλά είχατε μια σταθερότητα. Τώρα η σταθερότητα, η ασφάλεια έχουν εξαφανιστεί. Η κοινότητα είναι κατακερματισμένη, οι θέσεις εργασίας δεν διαρκούν περισσότερο από έξι μήνες, οι εργαζόμενοι της μεσαίας τάξης είναι ανασφαλείς. Το βιοτικό επίπεδο έχει πέσει. Γενικά, οι επιλογές που έχουμε είναι χειρότερες. Αλλά η μεγάλη αλλαγή είναι ότι η ασφάλεια έχει αντικατασταθεί από ανασφάλεια, νομίζω ότι αυτή είναι η μεγάλη αλλαγή(έλεγε σε παλιότερη συνέντευξη του ο Λόουτς).

Η μεγάλη ήττα της αριστεράς συνέβη σύμφωνα με τον βρετανό σκηνοθέτη κατά τη μεγάλη απεργία των ανθρακωρύχων το 1980. «Χάσαμε από του δεξιούς και τους σοσιαλδημοκράτες της Δεξιάς. Αν είχαμε κερδίσει, ίσως να είχαμε δώσει τέλος στο νεοφιλελευθερισμό όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά ίσως σε όλη την Ευρώπη», τονίζει μεταξύ άλλων ο Κεν Λόουτς.