Ισπανία: Η ακροδεξιά με fake news υποκινεί τις επιθέσεις μίσους εναντίον μεταναστών
[ ARTI news / Κόσμος / 16.07.25 ]Οι επιθέσεις ακροδεξιών εναντίον μεταναστών στην πόλη Torre Pacheco (40.000 κάτοικοι) που βρίσκεται στην αυτόνομη περιοχή της Μούρθια της Ισπανίας, είναι σύμφωνα με τον ισπανικό Τύπο μια καλά οργανωμένη επιχείρηση της ακροδεξιάς.
Σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα El País, τα γεγονότα της Τόρε Πατσέκο δεν προέκυψαν τυχαία, αλλά είναι το αποτέλεσμα ενός «συστηματικού σχεδίου». Η ακροδεξιά στην Ισπανία – με κύριο εκφραστή το κόμμα Vox – εδώ και χρόνια κατασκευάζει έναν «εσωτερικό εχθρό»: τον φτωχό, μουσουλμάνο ή Αφρικανό μετανάστη (προερχόμενο κυρίως από το Μαγκρέμπ). Πάνω του φορτώνει όλα τα κοινωνικά προβλήματα: την ανασφάλεια, την εγκληματικότητα, την ανεργία.
Πριν από τις πρόσφατες επιθέσεις κυκλοφόρησαν ψευδή βίντεο, ενίοτε κατασκευασμένα με τεχνητή νοημοσύνη, που αναπαρήγαγαν ρατσιστικά στερεότυπα και παρουσίαζαν «συμμορίες μεταναστών» να επιτίθενται ανενόχλητες. Έτσι ένα βίντεο που έγινε viral και υποτίθεται ότι έδειχνε την επίθεση σε έναν κάτοικο, τον Domingo, είναι ψεύτικο. Το Δημοτικό Συμβούλιο του Torre Pacheco και η Πολιτοφυλακή επιβεβαίωσαν ότι οι εικόνες δεν αντιστοιχούν στην τοποθεσία ή τα γεγονότα, και το ίδιο το θύμα διευκρίνισε ότι δεν είναι το άτομο που παρουσιάζεται στο βίντεο. Επιπλέον, μια λίστα με πέντε ονόματα και φωτογραφίες που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ως δήθεν δράστες της επίθεσης, είναι επίσης μια ψεύτικη κατασκευή. Τέλος, μια δήλωση που δήθεν προήλθε από το δημοτικό συμβούλιο και συνδέει το έγκλημα με μετανάστες, είναι ψευδής.
Πίσω από αυτή τη στοχοποίηση, γράφει η El Pais, είναι η επιδίωξη να καλλιεργηθεί ο φόβος και να διχαστεί η κοινωνία. Να εδραιωθεί η ιδέα πως «το έθνος κινδυνεύει και χρειάζεται υπεράσπιση». Με αυτόν τον τρόπο, η βία όχι μόνο δικαιολογείται, αλλά σταδιακά γίνεται αποδεκτή.
Η Τόρε Πατσέκο είναι μια πόλη γεμάτη ανισότητες. Διαθέτει μεγάλο ποσοστό εργατών γης, πολλοί εκ των οποίων μετανάστες χωρίς επίσημα έγγραφα, χωρίς πολιτικά δικαιώματα και χωρίς κοινωνική στήριξη, πράγμα που τους καθιστά εύκολους στόχους.
Αυτός είναι και ο λόγος που επιλέγονται τέτοιες περιοχές για να δοκιμαστεί το «νέο μοντέλο βίας», δηλαδή ο συνδυασμός παραπληροφόρησης, ρητορικής μίσους και οργάνωσης μέσω των social media. Στόχος είναι να εγκαθιδρυθεί ένα καθεστώς φόβου, που με τη σειρά του θα νομιμοποιήσει την ιδέα ότι η ασφάλεια απαιτεί προληπτική καταστολή εναντίον των «ξένων».
Ήδη ο ιστότοπος ElDiario.es αναφέρει ότι έχει προαναγγελθεί νέο «κυνήγι» για τις 16 και 17 Ιουλίου μέσω του καναλιού Telegram με σύνθημα «Απελάστε τους τώρα».
Ό,τι συμβαίνει στην Ισπανία, συμβαίνει και στην Ελλάδα και παντού. Η ακροδεξιά επιτίθεται αξιοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μέσω των οποίων διασπείρει ψεύδη και μίσος εναντίον των μεταναστών…