ΗΠΑ: Προσπάθεια περιορισμού του κινήματος Black Lives Matter

[ ARTI news / Κόσμος / 04.06.21 ]

Μετά τις τεράστιες διαδηλώσεις που πυροδοτήθηκαν από την δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ πριν από ένα χρόνο, όλο και περισσότερες αμερικανικές πολιτείες προσπαθούν να απαγορεύσουν τις συγκεντρώσεις, γράφει η εφημερίδα Los Angeles Times.

Οι συντηρητικοί σε διάφορες Πολιτείες ψηφίζουν δεκάδες νόμους που στοχεύουν στον περιορισμό του θεμελιώδους δικαιώματος της δημόσιας διαμαρτυρίας. 45 Πολιτείες έχουν ψηφίσει συνολικά 226 νομοσχέδια που αφορούν στην ελευθερία του συνέρχεσθαι και το δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης, περιορίζοντας τις δημόσιες διαμαρτυρίες. 

Η Μοντάνα, η Βόρεια Ντακότα, το Τέξας και πολλές άλλες πολιτείες αύξησαν τις κυρώσεις για άτομα που διαμαρτύρονται κοντά σε εγκαταστάσεις πετρελαίου ή φυσικού αερίου, μετά τις διαδηλώσεις κατά του αγωγού Keystone XL. 

Τα νομοσχέδια κατά της διαμαρτυρίας επιδιώκουν να σταματήσουν τη συμμετοχή στην πολιτική διαδικασία των Μαύρων Αμερικανών, αλλά και οποιοσδήποτε άλλου τους συμπαρασταθεί, μη υπακούοντας στις ενέργειες της κυβέρνησης. Αυτό είναι επικίνδυνο, γράφει η εφημερίδα, ανεξάρτητα από τις πολιτικές πεποιθήσεις κάποιου. Γιατί η δημοκρατία βασίζεται στην ελεύθερη ανταλλαγή των ιδεών και στη δυνατότητα των ανθρώπων να εκφράζουν ανοιχτά την υποστήριξη, την αντίθεση ή και την αμφιθυμία τους απέναντι στις κυβερνητικές πολιτικές. Οι εκλεγμένοι αξιωματούχοι στις Πολιτείες δεν πρέπει να υπονομεύουν τη δημοκρατία καταλήγει η εφημερίδα.