Η Αμυγδαλέζα και ο ξενοφοβικός υπουργός

[ ARTI news / Ελλάδα / 04.08.21 ]

Την ώρα που η βορειοανατολική Αττική ήταν παραδομένη στις φλόγες και οι φωτιές έκαιγαν σε Μεσσηνία, Μάνη, Εύβοια και Κω, στις 10:10 το βράδυ της εφιαλτικής Τρίτης, 3 Αυγούστου, το γραφείο Tύπου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου επέλεξε να στείλει στους δημοσιογράφους βίντεο δήλωση του υπουργού Νότη Μηταράκη.

Ο υπουργός, σε κατάσταση ανεμελιάς, από τη Σάμο την οποία επισκέφτηκε νωρίτερα χτες μαζί με την υπουργό Εξωτερικών της Μ. Βρετανίας Πρίτι Πάτελ, δήλωνε τη μεγάλη του χαρά να βρίσκεται στο νησί και υπογράμμιζε: «Ισχυρό μήνυμα για έλευση Βρετανών τουριστών η παρουσία της κ. Patel στη Σάμο- Κλείνει το ΚΥΤ Βαθέος στις 30 Σεπτεμβρίου». Δύσκολα θα βρει κανείς πιο εκτός τόπου και χρόνου δήλωση κυβερνητικού στελέχους.

Έκκληση Τίνεκε Στρικ

Η Ολλανδέζα ευρωβουλευτής των Πρασίνων Τίνεκε Στρικ απηύθυνε νωρίτερα το βράδυ, μέσω twitter, αγωνιώδη έκκληση στην κυβέρνηση να εκκενώσει το κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας από τους περισσότερους από 600 διοικητικά κρατούμενους πρόσφυγες που παρέμεναν στα κοντέινερ, την ώρα που βρισκόταν σε κοντινή απόσταση η πυρκαγιά και επικρατούσε ασφυξία από τους πυκνούς καπνούς.

«Ζητώ από την ελληνική κυβέρνηση να μην το διακινδυνεύσει και να εκκενώσει αμέσως την Αμυγδαλέζα από τους κρατούμενους μετανάστες, που βρίσκονται πολύ κοντά στη φωτιά. Τώρα», ζητούσε η κ. Τίνεκε.

Στις 10:20, ο κ. Μηταράκης βρήκε την ευκαιρία να χύσει ξενοφοβικό δηλητήριο την ώρα που κινδύνευαν ζωές: «Φυσικά έχουμε σχέδιο. Με την ευκαιρία, ενδιαφέρεστε καθόλου για τους ντόπιους που υποφέρουν από τη φωτιά; Ρωτήσατε γι' αυτούς;».

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση φρόντιζε να επιδείξει υπερβολικά επιλεκτική ευαισθησία, εκκενώνοντας προληπτικά το κέντρο κράτησης από 16 ασυνόδευτους ανήλικους, αφήνοντας τους υπόλοιπους εγκλωβισμένους, να εισπνέουν τον πυκνό καπνό και να βλέπουν τις φλόγες να πλησιάζουν.

Μία ώρα αργότερα, στις 11:23, ο κ. Μηταράκης έδειξε άλλη μια φορά πόσο νοιαζόταν στην πραγματικότητα ο ίδιος, τόσο για τους πρόσφυγες όσο και για τους ντόπιους που υπέφεραν από τη φωτιά. Ανέβασε στο λογαριασμό του στο twitter την ίδια ανέμελη, χαρωπή δήλωση που είχε κάνει νωρίτερα στη Σάμο. 

Από ΕφΣυν