Διαδηλώσεις για ειρήνη και δουλειά, βία και καταστολή στην Τουρκία

[ ARTI news / Ελλάδα / 01.05.22 ]

Χιλιάδες εργαζόμενοι συμμετείχαν στις διαδηλώσεις για την Πρωτομαγιά σε όλη την Ελλάδα.

Η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα έστειλε μήνυμα αντίστασης «ενάντια στην ακρίβεια, στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ελληνική εμπλοκή».

Με την ολοκλήρωση της απεργιακής συγκέντρωσης, δόθηκε το σύνθημα «Τώρα όλοι στο λιμάνι δίπλα στους εργαζόμενους της COSCO».

Ευρώπη

Στην Ασίζη, «μια πόλη που έχει συχνά φιλοξενήσει διαδηλώσεις για την ειρήνη», τα τρία μεγάλα ιταλικά συνδικάτα οργάνωσαν την κύρια συγκέντρωση τους με σύνθημα «Δρώντας για την ειρήνη». 

Στη Ρώμη, η μεγάλη συναυλία που διοργάνωσαν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις για την Εργατική Πρωτομαγιά στην Piazza San Giovanni είχε τίτλο: «Δράση για την ειρήνη. Την εκδήλωση άνοιξε η Kateryna Pavlenko, η τραγουδίστρια των Go_A, η οποία εκπροσώπησε την Ουκρανία στον Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision στο Ρότερνταμ το 2021, αναφέρει η καθημερινή La Repubblica.

Στη Φρανκφούρτη, οι υποστηρικτές του αριστερού κόμματος Die Linke διαδήλωσαν με το σύνθημα «Σταματήστε τον πόλεμο!».

Στην Ελβετία, η Πρωτομαγιά είχε ως σύνθημα το «Ειρήνη, ελευθερία, αλληλεγγύη». 

«Ο πόλεμος φέρνει την απόλυτη φρίκη σε εκατομμύρια γυναίκες, άνδρες και παιδιά. Απαντάμε σε αυτό με μια ανεπιφύλακτη δέσμευση, στην Ελβετία και διεθνώς», δήλωσε η Ελβετική Συνδικαλιστική Ένωση (USS). 

Στην Ισπανία έγιναν μεγάλες συγκεντρώσεις, ιδιαίτερα στη Μαδρίτη και τη Βαρκελώνη, όπου τα συνδικάτα διατράνωσαν την αλληλεγγύη τους στον ουκρανικό λαό καταγγέλλοντας «τον εγκληματικό πόλεμο» και τις συνέπειές του για τους εργαζόμενους.

Χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν στις πορείες της Πρωτομαγιάς σε όλη τη Γαλλία, ζητώντας αυξήσεις μισθών και διαδηλώνοντας ενάντια στο σχέδιο Μακρόν για αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης. 

Στο Παρίσι, η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απωθήσει διαδηλωτές.

Συγκρούσεις στην Κωνσταντινούπολη

Διαδηλώσεις έγιναν και στον υπόλοιπο κόσμο, ιδιαίτερα στη Νότια Κορέα, τη Σρι Λάνκα, την Καμπότζη, τη Σερβία, την Τουρκία, την Ινδία και το Πακιστάν.  

Στην Κωνσταντινούπολη, κοντά στην πλατεία Ταξίμ, όπου 34 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Πρωτομαγιά του 1977, οι αστυνομικές δυνάμεις επιτέθηκαν στους διαδηλωτές. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση 164 διαδηλωτές συνελήφθησαν για «απόπειρα οργάνωσης παράνομων διαδηλώσεων»!