Βρετανία: Η νόσος των λεγεωνάριων στο πλοίο-φυλακή για πρόσφυγες

[ ARTI news / / 11.08.23 ]

Όλοι οι πρόσφυγες που είχαν εγκλεισθεί στο βρετανικό πλοίο-φυλακή Bibby Stockholm απομακρύνθηκαν απ’ αυτό καθώς, σύμφωνα με τον Guardian, ανακαλύφθηκε το βακτήριο της λεγιονέλας στην παροχή νερού στη

Η Λεγιονέλλα ή Λεγεωνέλλα, γνωστή και ως “Η Νόσος των Λεγεωναρίων”, είναι βακτήριο και παρ’ όλο που έχει αναγνωριστεί εδώ και 30 χρόνια. Η Νόσος Λεγεωναρίων είναι ένα ψευδώνυμο της νόσου που το πήρε από την πρώτη καταγεγραμμένη εκτεταμένη προσβολή μιας ομάδας Λεγεωναρίων που μολύνθηκαν με Λεγιονέλλα το 1976.

Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται απο 15% έως 40% και παραμένει το μεγαλύτερο πρόβλημα των χώρων μαζικής φιλοξενίας, όπως τα ξενοδοχεία, νοσοκομεία και γυμναστήρια.

Όπως σημειώνει το British Health and Safety Executive , τα βακτήρια legionella εμφανίζονται σε ποτάμια και λίμνες, αλλά τείνουν να προκαλούν προβλήματα μόνο σε συστήματα νερού όπου η θερμοκρασία είναι κατάλληλη για να πολλαπλασιαστούν. Αν και αυτό μπορεί να συμβεί και σε οικιακά περιβάλλοντα, οι ειδικοί λένε ότι είναι πιο συνηθισμένο σε μεγάλα κτίρια, για παράδειγμα ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια ή νοσοκομεία.

Εάν οι άνθρωποι καταπιούν μικρές σταγόνες νερού που περιέχουν τα βακτήρια, μπορεί να προσβληθούν από τη νόσο των λεγεωνάριων, έναν τύπο σοβαρής πνευμονίας. Αν και αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντιβιοτικά, μπορεί να οδηγήσει σε πνευμονική ανεπάρκεια και ακόμη και θάνατο.

«Περίπου ένας στους 10 ανθρώπους που νοσούν από τη νόσο των λεγεωνάριων θα πεθάνει από τη μόλυνση» αναφέρει το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC).

 Τι συνέβη με τους πρόσφυγες στο Bibby Stockholm;

Όλοι απομακρύνονται από τη φορτηγίδα, αν και ο Guardian σημειώνει ότι κανείς δεν έχει προσβληθεί μέχρι στιγμής από τη νόσο των λεγεωνάριων.