Βιβλίο: Μαρία Καζάντη, Ο Ιππόλυτος εν δράσει!

[ ARTI news / Ελλάδα / 26.07.22 ]

Ο Ιππόλυτος εν δράσει!

Της Μαρίας Καζάντη

Εκδόσεις: ΑΤΡΕΙΔΩΝ ΚΥΚΛΟΣ

Εικονογράφηση: Φωτεινή Μαυρίδη

Πόσα γνωρίζουν, αλήθεια, τα σημερινά παιδιά για την αρχαία Ελλάδα; Πόσα άλλα, εκτός απ’ τους ένδοξους αιώνες της δημοκρατίας, την άνθηση των τεχνών, τη δραματουργία ή τις μάχες και τους πολέμους; Πόσα μαθαίνουν για την άλλη πλευρά, την ταπεινή, της καθημερινότητας, αυτήν που αναφέρεται στις ζωές των πολιτών εκείνων που δεν διακρίθηκαν στο δημόσιο βίο; Και, το σημαντικότερο ίσως, τι ξέρουν για τον τρόπο που ζούσαν τα παιδιά; Αν τα παιδία παίζει όντως στην αρχαία Αθήνα; Αν πάνε σχολείο και πώς; Αν πηγαίνουν εκδρομές, αν κάνουν σκανταλιές;

Στα παραπάνω ερωτήματα απαντά το νέο βιβλίο της Μαρίας Καζάντη “Ο Ιππόλυτος εν δράσει”, “ο ένδοξος Ιππόλυτος ο Αθηναίος”, όπως αυτοαποκαλείται ο μικρός ήρωας του βιβλίου, που θα μας δείξει “όλα τα φίνα και ωραία της εποχής”. Μαζί με τον κολλητό του τον Περίανδρο θα μας ξεναγήσει στο σχολείο του, στο σπίτι του γραμματιστή του, θα μας μάθει “να γράφετε την πανδύσκολη λέξη "λυγξ" και πώς να εκπαιδεύσετε μια ακρίδα στα κρυφά”, όλα τα μυστικά της ορνιθομαντείας και άλλα πολλά.

Ακολουθώντας τον Ιππόλυτο σε τέσσερις περιπέτειες: - Τα παιδία παίζει - Πώς θα γίνετε “μουσικός ανήρ”, - Εν Δελφοίς δόξα!, - Η ορνιθομαντεία είναι της μόδας!, ξεδιπλώνεται με τρόπο ανάλαφρο και διασκεδαστικό η λιγότερο ένδοξη ιστορία. Αυτή του τρόπου ζωής της μέσης αθηναϊκής οικογένειας, όπως καταγράφεται μέσα από τα μάτια ενός παιδιού.

Ένα διαφορετικό ανάγνωσμα, που συνδυάζει την επιστημονική ιστορική γνώση με την ανεμελιά της αφήγησης από ένα νεαρό πρωταγωνιστή, δεν αφορά μόνο και απαραίτητα τα παιδιά. Μπορεί να συντροφεύσει και τους/ις μεγαλύτερους/ες που επιθυμούν μια διαφορετική κατάδυση στο χρόνο.

 * “O Ιππόλυτος εν δράσει” είναι το τρίτο βιβλίο της Μαρίας Καζάντη, δασκάλας στο επάγγελμα. Οι ιστορίες του πρωτοδημοσιεύθηκαν στις σελίδες της εφημερίδας για παιδιά “Ερευνητές”, ένθετη στην “Καθημερινή”. Το πρώτο της βιβλίο “...της μετανάστευσης, της κρίσης, της ειρήνης...” (εκδ. Σαββάλας) ήταν στη μικρή λίστα του Κρατικού Βραβείου Εφηβικού-Νεανικού Λογοτεχνικού Βιβλίου. Το δεύτερο “Οι τρεις εξερευνητές της Αλάσαρνας” (εκδ. Σαββάλας) στην τελική δεκάδα των βραβείων Public για το 2017.