Twitter: Οι αλγόριθμοι είναι... δεξιοί

[ ARTI news / Κόσμος / 23.10.21 ]

Το Twitter αναγνωρίζει ότι προωθεί περισσότερο τα μηνύματα της δεξιάς. Έρευνα που έγινε από την ίδια την πλατφόρμα και τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν χθες, δείχνει ότι ο αλγόριθμος ενισχύει τα μηνύματα της δεξιάς!  Για την έρευνα αναλύθηκαν εκατομμύρια tweets εκλεγμένων πολιτικών σε 7 χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, Ιαπωνία, Καναδάς) και ΜΜΕ των ΗΠΑ στο διάστημα από 1 Απριλίου μέχρι 15 Αυγούστου 2020.

Στις 6 από τις 7 χώρες, με εξαίρεση τη Γερμανία, ο αλγόριθμος ενισχύει το περιεχόμενο που προέρχεται από πολιτικούς λογαριασμούς της Δεξιάς. Να σημειωθεί ότι η Γερμανία θεωρείται εξαίρεση γιατί εκεί ο αλγόριθμος φαίνεται να ενισχύει περισσότερο το φιλελεύθερο, φιλο-επιχειρηματικό κόμμα FDP, δηλαδή ένα δεξιό κόμμα που όμως το τουίτερ το τοποθετεί εκτός δεξιάς! Σε κάθε περίπτωση, διαπιστώθηκε πως τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης με δεξιό προσανατολισμό δέχονται μεγαλύτερη ενίσχυση από τον αλγόριθμο σε σχέση με όσα έχουν αριστερό προσανατολισμό. Έτσι, τα tweets από δεξιούς πολιτικούς «σπρώχτηκαν» περισσότερο από τον αλγόριθμο απ’ ότι αυτά των πολιτικών της αριστεράς. Επίσης, οι ειδησεογραφικοί οργανισμοί που έχουν αναφορά στη δεξιά, ενισχύθηκαν περισσότερο από εκείνους της αριστεράς. Σύμφωνα με ένα ερευνητικό έγγραφο 27 σελίδων, το Twitter εντόπισε μια "στατιστικά σημαντική διαφορά που ευνοεί την δεξιά" σε όλες τις χώρες εκτός από τη Γερμανία(αλλά κι εκεί συμβαίνει το ίδιο αφού το FDP είναι δεξιό κόμμα).

Το Twitter  θεωρεί τώρα ότι μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει τον αλγόριθμό του. "Η αλγοριθμική ενίσχυση είναι προβληματική εάν υπάρχει προνομιακή μεταχείριση ως συνάρτηση του τρόπου κατασκευής του αλγόριθμου σε σχέση με τις αλληλεπιδράσεις που έχουν οι άνθρωποι σε αυτόν. Απαιτείται περαιτέρω ανάλυση της βασικής αιτίας, προκειμένου να καθοριστεί ποιες, εάν υπάρχουν, αλλαγές απαιτούνται για τη μείωση των αρνητικών επιπτώσεων από τον αλγόριθμο του timeline του Home", αναφέρεται.

Το Twitter είπε ότι θα καταστήσει την έρευνά του διαθέσιμη σε διάφορες πλευρές, όπως σε ακαδημαϊκούς, και ετοιμάζεται να επιτρέψει σε τρίτους να έχουν ευρύτερη πρόσβαση στα δεδομένα του. Η κίνηση αυτή ενδέχεται να ασκήσει περαιτέρω πίεση και στο Facebook για να κάνει το ίδιο. Το Facebook αυτή την περίοδο δέχεται πιέσεις από πολιτικούς και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού για να διανείμει την έρευνά του σε τρίτους μετά τη διαρροή δεκάδων χιλιάδων εσωτερικών εγγράφων, τα οποία περιλαμβάνουν αποκαλύψεις ότι η εταιρεία γνώριζε ότι το Instagram έχει σοβαρές επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των εφήβων μετά την καταγγελία της Frances Haugen.