Scientific American: Η μεγάλη σημασία του παιχνιδιού στα ζώα

[ ARTI news / Κόσμος / 31.07.21 ]

Το περιοδικό Scientific American αφιερώνει την έκδοση του Αυγούστου στα παιχνίδια των νεαρών ζώων και στον ουσιαστικό ρόλο του παιχνιδιού στην ανάπτυξή τους.

Η Caitlin O' Connell, ηθολόγος στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ, ειδικευμένη στη συμπεριφορά και την επικοινωνία των ελεφάντων, περιγράφει στο περιοδικό τη σημασία των παιχνιδιών για την ανάπτυξη των νεότερων ζώων. Τα παιχνίδια είναι "μια πολύ σοβαρή υπόθεση", αναφέρει η ερευνήτρια στο άρθρο της στην ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού και είναι απαραίτητα για την  "ανάπτυξη των φυσικών και γνωστικών ικανοτήτων των ζώων προκειμένου να επιβιώσουν και να αναπαραχθούν". Όσο περισσότερα τα ζώα παίζουν, τόσο περισσότερο «βελτιώνουν τις δεξιότητές τους».

Το παιχνίδι επιτρέπει σε έναν ελέφαντα να μάθει να αλληλεπιδρά με τους άλλους ελέφαντες και να βελτιστοποιεί το περιβάλλον του. Τα παιχνίδια κίνησης (του άλματος ή του τρεξίματος) βοηθούν στην ανάπτυξη των κινητικών δεξιοτήτων τους, ώστε να μπορούν να προστατεύονται αργότερα από ένα αρπακτικό. Στα λιονταράκια, αυτά τα παιχνίδια στοχεύουν στην ανάπτυξη των κυνηγετικών τους δεξιοτήτων. 

Όταν τα ζώα παίζουν με τους συνομηλίκους τους σε ένα περιβάλλον που γνωρίζουν, μπορούν να προετοιμαστούν για τις συνθήκες της άγριας ζωής και να βελτιώσουν τις ικανότητές τους «μπροστά σε απροσδόκητες αγχωτικές καταστάσεις» .

"Όλα τα κοινωνικά πλάσματα" πρέπει να παίζουν. Τα παιδιά που παίζουν με τους συνομηλίκους τους αναπτύσσουν τους δεσμούς εμπιστοσύνης, που είναι απαραίτητοι για την ομαδική ζωή. «Η ικανότητά μας να καινοτομούμε και να προσαρμοζόμαστε έχει τις ρίζες της στο παιχνίδι», καταλήγει η ερευνήτρια.