Beatles: Ο Τζον Λένον προκάλεσε το διαζύγιο, λέει ο Paul McCartney

[ ARTI news / Κόσμος / 12.10.21 ]

Πενήντα ένα χρόνια μετά τον χωρισμό τους, ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ, στα 79 του, δίνει τελικά την εκδοχή του για την πιο δύσκολη περίοδο της ζωής του, αποδίδοντας στον Τζον Λένον την «κατάθεση του διαζυγίου»(!) για τη διάλυση των Beatles.

Ένα μήνα πριν την κυκλοφορία του άλμπουμ Let It Be, η εφημερίδα Daily Mirror βγήκε στις 10 Απριλίου 1970 με πρωτοσέλιδο τίτλο: «Paul Quits The Beatles» (Ο Πολ αποχωρεί από τους Beatles). Έτσι, επικράτησε η εκδοχή ότι ο ΜακΚάρτνεϊ ήταν αυτός που προκάλεσε το τέλος του διάσημου συγκροτήματος, όταν ανακοίνωσε με δελτίο τύπου ότι δεν συνεργάζεται πλέον με τα άλλα τρία μέλη του "Fab Four". Μια εβδομάδα αργότερα κυκλοφόρησε το McCartney, το πρώτο του σόλο άλμπουμ. Έκτοτε, οι λόγοι για την διάλυση του συγκροτήματος αποτέλεσαν αντικείμενο πολλών εικασιών. Πενήντα ένα χρόνια αργότερα, σε μια συνέντευξη στο πρόγραμμα "This Cultural Life", που θα μεταδοθεί στις 23 Οκτωβρίου στο BBC Radio 4, ο Paul McCartney δίνει τελικά την δική του εκδοχή γι’ αυτό που θεωρεί ότι ήταν η πιο σημαντική περίοδος στη ζωή του. Ο «Macca» που είναι τώρα υπεύθυνος για τη διαχείριση της κληρονομιάς των Beatles - είναι αυτός που υπογράφει τον πρόλογο του Beatles - Get Back, του βιβλίου που συνοδεύει την επανέκδοση του άλμπουμ Let It Be στα μέσα Οκτωβρίου.

«Δεν ήμουν εγώ η αιτία του χωρισμού, ήταν ο Τζόνι μας », λέει ο Πολ ΜακΚάρτνεϊ. «Ο Τζον ήρθε μια μέρα σε ένα δωμάτιο και είπε «Φεύγω από τους Beatles»», λέει. «Ήταν σαν ένα διαζύγιο» και «έπρεπε μετά να μαζέψουμε τα κομμάτια».

Σύμφωνα με τον τραγουδιστή και τραγουδοποιό, το κουαρτέτο θα συνέχιζε να παίζει αν ο Τζον Λένον δεν είχε φύγει από τους Beatles. Αποδίδει δε την απόφαση του Λένον στην αγάπη του για τη Γιόκο Όνο και την ενασχόληση με την πολιτική. Όπως είναι γνωστό, τον Μάιο του 1969, ο Τζον Λένον και η Γιόκο Όνο εγκαταστάθηκαν με λευκές πιτζάμες και νυχτικά, στο κρεβάτι ενός ξενοδοχείου του Μόντρεαλ και καλούσαν πολιτικούς, δημοσιογράφους και προσωπικότητες στο «κρεβάτι» τους για να μιλήσουν για την παγκόσμια ειρήνη και αγάπη, με σύνθημα «Δώστε μια ευκαιρία στην Ειρήνη»

Μετά την αποχώρηση του Λένον, ο νέος μάνατζερ του συγκροτήματος Άλεν Κλάιν φέρεται να ζήτησε από τα τρία υπόλοιπα μέλη να κρατήσουν μυστική την επικείμενη διάλυση των Beatles προκειμένου να διευθετηθούν κάποιες λεπτομέρειες, λέει ο Paul McCartney. «Έτσι, για μερικούς μήνες έπρεπε να προσποιηθούμε», κατέληξε. 

Πληροφορίες: Le Monde, AP, Reuters, Arti