Χτίζουν τείχη στη δομή προσφύγων του Κατσικά

[ ARTI news / Ελλάδα / 14.02.22 ]

Άντιδράσεις προκαλούν τα σχέδια του υπουργείου Μετανάστευσης, να μετατρέψει την προσφυγική δομή στον Κατσικά Ιωαννίνων σε ένα περίκλειστο από τσιμεντένια τείχη και διαρκώς επιτηρούμενο γκέτο, όπου θα απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος τις νυχτερινές ώρες.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Συνέλευσης, μιας νεοσύστατης συλλογικότητας από οργανώσεις, παρατηρητές, αναλυτές και ειδικούς που δραστηριοποιούνται σε προσφυγικές δομές της βόρειας και κεντρικής Ελλάδας, τις τελευταίες εβδομάδες μεταφέρθηκαν τα υλικά για την κατασκευή τσιμεντένιου τείχους, ύψους περίπου 3 μέτρων, που παραπέμπει σε φυλακή και εμποδίζει την οπτική επαφή με τον έξω κόσμο.

Επιπλέον, η διοίκηση της δομής ενημέρωσε τους πρόσφυγες ότι θα επιβληθεί απαγόρευση εισόδου και εξόδου από τις επτά το βράδυ μέχρι τις επτά το πρωί, ενώ θα εγκατασταθούν κάμερες που θα παρακολουθούν διαρκώς τους κοινόχρηστους χώρους και θα ειδοποιούν με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης το επιχειρησιακό κέντρο του υπουργείου για κάθε ασυνήθιστη κίνηση.

«Δεν υπάρχει τίποτα καλό στο τείχος, είναι κάτι πολύ άσχημο. Δεν είμαστε εγκληματίες και δεν θα έπρεπε να είμαστε σε φυλακή. Γιατί μας κλείνουν μέσα σε τείχη; Δεν κάναμε κανένα έγκλημα. Φύγαμε από τα εγκλήματα που γίνονται στις χώρες μας… Σε τι τους χρησιμεύει;», σημειώνει ο Αμπντουλαχάντ Ραζεκί, 33 ετών, από το Αφγανιστάν, που, όπως αναφέρει η Συνέλευση, ζει στον Κατσικά μαζί με τη σύζυγό του και τα δυο παιδιά τους, πέντε και εννέα ετών.

Η κατασκευή τείχους στον Κατσικά είναι μέρος του σχεδίου του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου να κατασκευάσει ανάλογα τείχη σε όλες τις δομές της ενδοχώρας.

Από ΕφΣυν