«Χάρη σε εμένα και την τέχνη μου είσαι ελεύθερος»

[ ARTI news / Ελλάδα / 24.06.17 ]

Διαβάσαμε το σημείωμα της Τίνας Μανδηλαρά στο fb  και θεωρήσαμε ότι οφείλουμε να σας το μεταφέρουμε. Γράφει η Τ. Μανδηλαρά για μία ξεχωριστή θεατρική παράσταση στις φυλακές Κορυδαλλού:

««Χάρη σε εμένα και την τέχνη μου είσαι ελεύθερος» το άκουγα σήμερα μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού από τους κρατούμενους ντυμένους με τα κουστούμια του ρόλου της σαιξπηρικής 'Τρικυμίας', με στεντόρεια τη φωνή, περήφανους, αδιαφορώντας για τα συρματοπλέγματα διεκδικώντας τη φωνή στην ελευθερία. Παιδιά από τους Πυρήνες, νεαρά αγόρια και άλλοι περασμένης ηλικίας, κατάδικοι με διαφορετικές ποινές, μακριά και τόσο κοντά από την πόρτα που μας χωρίζει-να μας τσιμπάνε τα ίδια κουνούπια στον κήπο των φυλακών. Δεν θα το ξεχάσω ποτέ το σημερινό και χίλια μπράβο στα παιδιά της Λυρικής και του Εθνικού που το πίστεψαν, χίλια μπράβο σε όσους καταργούν, συμβολικά έστω, τα όρια του εγκλεισμού.»

  Ο λόγος για την παρουσίαση της δουλειάς μιας «ξεχωριστής» ομάδας ερασιτεχνών. Της ομάδας που συγκροτήθηκε πριν από μερικούς μήνες με κρατούμενους των φυλακών Κορυδαλλού, χάρη στην κοινή πρωτοβουλία του Εθνικού Θεάτρου, της Διεύθυνσης των φυλακών και της Γενικής Γραμματείας Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Πρόκειται για το 1ο Θεατρικό Εργαστήριo του Εθνικού Θεάτρου και των φυλακών Κορυδαλλού που παρουσίασε την «Τρικυμία» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Ταυτότητα παράστασης 

Σκηνοθεσία: Στρατής Πανούριος

Βοηθός Σκηνοθέτη: Γιολάντα Κωνσταντινίδου (Κοινωνιολόγος του Κ.Κ. Κορυδαλλού)

Μουσική σύνθεση/ερμηνεία: Μουσικό Εργαστήρι «Εναλλακτικής Σκηνής» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.

Συντονιστές του Μουσικού Εργαστηρίου: Μ.Χ. Παπαδοπούλου,  Άντης Σκορδής.  Εύη Νάκου, (υπεύθυνη εκπαιδευτικών και κοινωνικών προγραμμάτων ΕΛΣ), Εύα Καρτερού και Θάλεια Μαρί Παπαδοπούλου. 

Ενδυματολογική Επιμέλεια: Διονύσης Ξαξίρης

Παίζουν: η Θεατρική Ομάδα της «Λέσχης Ανάγνωσης» Κ.Κ. Κορυδαλλού και η ηθοποιός Ασημίνα Αναστασοπούλου.

Φωτογράφοi: Πέτρος και Κωνσταντίνος Σοφικίτης