Το σχολείο, τα ψηφιακά «πανοπτικά» και ο νέος ολοκληρωτισμός

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 11.05.20 ]

Διαβάζω ότι «Ο Μεγάλος Αδελφός πάει σχολείο»! Και ακόμη ότι η αναμετάδοση μέσω κινητού του μαθήματος στο σχολείο θέτει «Σοβαρά ζητήματα προστασίας προσωπικών δεδομένων»*. Το θέμα δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά τον πλανήτη ολόκληρο, καθώς τα μέτρα για την αντιμετώπιση του Covid-19 επιταχύνουν αλλαγές που θα έχουν οικονομικές, κοινωνικές, πολιτικές, ακόμη και ανθρωπολογικές συνέπειες.

Ο Μεγάλος Αδελφός και τα δορυφορικά αλλά και τα επίγεια «πανοπτικά» μέχρι σήμερα ήταν παράνομα καθώς όντως παραβιάζουν τα προσωπικά δεδομένα και τις ατομικές ελευθερίες. Πλέον, η παραβίαση νομιμοποιείται στο όνομα της υγείας! Η παρακολούθηση και ο έλεγχος θεωρούνται επιβεβλημένα. Έτσι ό,τι πριν συνιστούσε κατάφωρη παραβίαση σήμερα δεν συνιστά. 

Θυμίζουμε το σάλο από την υπόθεση της παρακολούθησης εκατοντάδων εκατομμυρίων χρηστών του διαδικτύου από την αμερικανική υπηρεσία NSA**, η οποία δημιουργήθηκε από τον Τρούμαν το 1952 προκειμένου να συλλέγει πληροφορίες στρατιωτικού χαρακτήρα. Επίσης, τα χιλιάδες διαβαθμισμένα έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από τα Wikileaks (του υπό εξόντωση Τζούλιαν Ασάνζ), που αποδεικνύουν ότι οι Αμερικανοί διπλωμάτες λειτουργούν και ως κατάσκοποι, αφού καλούνται να προμηθεύσουν την υπηρεσία IC (Intelligence Community που περιλαμβάνει 17 μυστικές υπηρεσίες μεταξύ των οποίων τη CIA και την NSA), με δεδομένα που αφορούν ακόμα και το DNA αλλοεθνών διπλωματών! Τώρα θα είναι γνωστό τόσο το DNA όσο και το RNA όλων μας για χάρη της… προστασίας μας από τους κορονοϊούς, αλλά προπάντων για τον απόλυτο(ακόμα και τον γενετικό) έλεγχό μας.

Η κυβέρνηση Ομπάμα ψήφισε διάταξη για τον έλεγχο του διαδικτύου (αποκάλυψη των New York Times το 2010). Σύμφωνα με αυτή επιβλήθηκε σε όλες τις ιδιωτικές εταιρίες επικοινωνίας να είναι συμβατές με τα συστήματα παρακολούθησης των κρατικών υπηρεσιών ασφαλείας. Έτσι, η Microsoft, το Google, η Yahoo, το Facebook, το Skype διαφοροποίησαν τον τρόπο λειτουργίας τους έτσι ώστε το FBI και η NSA να μπορούν να ακούν και να βλέπουν ό,τι επικοινωνείται σ’ αυτά. Ο έλεγχος μέχρι σήμερα κινούνταν στα όρια μεταξύ νομιμότητας και παρανομίας. Τώρα όχι μόνο θα είναι νόμιμος, αλλά και θα επιβάλλεται στο όνομα της υγείας και της ασφάλειάς μας.

Εφεξής, κάθε παραβίαση των προσωπικών δεδομένων όχι μόνο θα είναι επιτρεπτή αλλά και θα επιβάλλεται στο όνομα της υπέρτερης αξίας που είναι η ζωή. Οι χώρες, οι οικονομίες και οι κοινωνίες θα επιχειρηθεί να αναδομηθούν με αφορμή την πανδημία (τηλε-εργασία, τηλε-επιτήρηση, τηλε-εκπαίδευση, τηλε-έλεγχος). Οι αλλαγές θα σημάνουν ακόμη και ανθρωπολογικές αλλαγές, καθώς ο άνθρωπος θα είναι ένα «μη-γεγονός», όπως λέει ο συγγραφέας Μισέλ Ουελμπέκ. Θα είναι δηλαδή πλήρως «αποπροσωποιημένος», ένα άθροισμα πληροφοριών, δηλαδή data.   

Τα data, τα δεδομένα θα είναι τα μόνα που θα έχουν «ψυχή». Όλα θα είναι μετατρέψιμα σε κυματιστές αράδες πληροφοριών. Το σώμα, ο άνθρωπος, θα συρρικνωθεί σε μία δομή πληροφοριών. Τα άλλα, ο έρωτας, η αγάπη, το σεξ θα είναι απλές διεγέρσεις, απλές διευθετήσεις αναγκών. Όλα θα ολοκληρώνονται χωρίς επαφή, χωρίς κανείς να αγγίξει κανέναν. Ακόμη και η επαφή με τα μάτια, το βλέμμα που μοιράζεται για μια στιγμή θα σημαίνει «παραβίαση των συνθηκών που έκαναν την πόλη να λειτουργεί...»**.  Το παν θα είναι η σκέψη, η σκέψη έξω από τα όρια, η επίθεση στα όρια της αντιληπτικής ικανότητας, η σπέκουλα στο κενό, το παιγνίδι με το κενό.

Ο κίνδυνος της ανάπτυξης ενός νέου παγκόσμιου ολοκληρωτισμού κι ενός μετανεωτερικού, ψηφιακού φασισμού με το πρόσχημα της πανδημίας είναι πλέον ορατός. Θα τον δεχθούμε χωρίς μία αντίδραση, χωρίς έναν σπασμό;

*Εφημερίδα των Συντακτών 11/5/2020

**Πληροφορίες: gpapaso.blogspot.com 30/10/2013

***Ντελίλο, Κοσμόπολη