Το προσφυγικό προφίλ ή η ζυγαριά της οδύνης

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 07.10.19 ]

Σε άρθρο του Μ. Μητσού στα σημερινά ΝΕΑ με τίτλο «Αναρμόδιοι» ασκείται κριτική στους Άδωνη Γεωργιάδη και Μάκη Βορίδη για τις δηλώσεις τους σχετικά με το προσφυγικό. Ο αρθρογράφος αναφέρει τα ψευδή στοιχεία που επικαλούνται οι δύο «αναρμόδιοι», όπως τους χαρακτηρίζει, υπουργοί (οι Σύροι είναι το 21% των προσφύγων και όχι το 2%, όπως λένε. Και οι Αφγανοί και οι Παλαιστίνιοι έχουν «υψηλό προσφυγικό προφίλ», σημειώνει ο αρθρογράφος)!

Είναι γνωστό ότι η επικοινωνιακή ομάδα του Μαξίμου διέδωσε ότι ο πρωθυπουργός δυσαρεστήθηκε από τις δηλώσεις των δύο υπουργών του. Επιχειρείται δηλαδή η τήρηση αποστάσεων του πρωθυπουργού από τους «ξενοφοβικούς». Μόνο που η εφαρμοσμένη πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι απολύτως ξενοφοβική από τη στιγμή που κάνει διακρίσεις και ποσοτικοποιεί την οδύνη. Τα περίφημα "ποσοστά του προσφυγικού προφίλ" είναι φοβερά! Είσαι, λέει, 60% πρόσφυγας. Το άλλο 40% τι είναι; Δεν αποκλείεται να ισχύσει ότι και με τα ποσοστά αναπηρίας. Να μην αναγνωρίζεται, δηλαδή, ως πρόσφυγας αυτός που έχει κάτω από 60% "προσφυγικό προφίλ"!

Στο Arti γράψαμε χθες για το… «προσφυγικό προφίλ» των ανθρώπων από την υποσαχάρια Αφρική με τους τρομακτικούς εμφυλίους και την άγρια καταπίεση των παραστρατιωτικών συμμοριών, που εκμεταλλεύονται τα ορυχεία κολτανίου για να φτιάχνουν τις ηλεκτρονικές τους συσκευές οι πολυεθνικές της Δύσης. Για το Ιράκ με την εκατόμβη των νεκρών και τους χιλιάδες τραυματίες. Για το Μπαγκλαντές των δούλων των ραπτομηχανών. Για την Ινδία της εξαθλίωσης. Για το Αφγανιστάν των Ταλιμπάν.

Αλήθεια ποιος θα βάλει στο ζύγι το «προσφυγικό προφίλ» των ανθρώπων που δραπετεύουν από την κόλαση; Ποιος θα ζυγίσει την οδύνη; Μόνο οι ακροδεξιοί ξενοφοβικοί, μόνο ο Σαλβίνι, ο Όρμπαν και η κυβέρνηση Μητσοτάκη το επιχειρούν ποσοτικοποιώντας τον πόνο του ξεριζωμού, εφευρίσκοντας την κλίμακα του προσφυγικού προφίλ! Είναι οι ίδιοι που θεωρούν πρόσφυγα το παιδί που πεθαίνει από σφαίρα και μετανάστη το παιδί που πεθαίνει από πείνα!

Ε, λοιπόν, η βία της ανεργίας, της φτώχειας και της πείνας, ακόμα και η βία κατά της αξιοπρέπειας είναι ίδιες με τη βία του πολέμου. Το όνειδος της φοβερής ζυγαριάς του πόνου που διακρίνει τους πρόσφυγες από τους μετανάστες και δίνει ποσοστά προσφυγιάς, πρέπει να σταματήσει. Κανείς δεν έφυγε με τη θέλησή του από το σπίτι του. Όλοι είναι ξεριζωμένοι. Όλοι είναι ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ.