Τις φωτιές τις σβήνει η φύση

[ Δέσποινα Σπανούδη / Ελλάδα / 18.08.21 ]

Δεν ξέρω αν το χωράει το μυαλό μας.

1,2 εκατομμύρια στρέμματα δάσους κάηκαν φέτος. Από αυτά πάνω από 150.000 είναι στην Αττική.

Εμείς κάθε χρόνο παραθερίζουμε στην Παραλία Τολοφώνα, στη Φωκίδα. Είναι μια παραλία μήκους 3-4 χλμ με σχετικά αραιά εξοχικά σπιτάκια και ένα παραλιακό ταβερνάκι κάπου στη μέση. Δεν έχετε δει πιο ράθυμο και ειρηνικό μέρος. Ούτε οι σκύλοι με τις γάτες δεν τσακώνονται. Τα προηγούμενα χρόνια δεν υπήρχε ούτε εδώ ούτε στη διπλανή Ερατεινή, καμία υποψία αστυνομικού. Φέτος ολημερίς κάνουν περιπολίες πάνω κάτω κατά μήκος του μοναδικού παραλιακού δρόμου με κάτι νέα περιπολικά του κουτιού. Κάθε δέκα λεπτά περνάει μπατσικό. Εκτός από την ταραχή που παθαίνουμε οι λιγοστοί λουόμενοι εκεί που λικνιζόμαστε παρέα με τα ψάρια, δεν έχω καταλάβει κάποιο άλλο αποτέλεσμα αυτής της συνεχούς και αδιάλειπτης αστυνομικής περατζάδας. Εκτός αν περιμένουν να σκάσουν μύτη τίποτε μαφιόζοι με καλάμια ψαρέματος, που είναι η πιο ύποπτη δραστηριότητα που βλέπεις στην παραλία.

Όταν η φωτιά πλησίασε στο χωριό που είναι λίγο πιο ψηλά, δόθηκε η εντολή εκκένωσης, άνθρωποι από την περιοχή μετακίνησαν ηλικιωμένους και ζώα, οι λίγοι πυροσβέστες καθόντουσαν πιο χαμηλά, η φωτιά έκαψε κάνα δυο σπίτια και ευτυχώς άλλαξε η κατεύθυνση του ανέμου. Εκ των υστέρων το μετάνιωσαν πικρά που έφυγαν, μια και η γύρω βλάστηση είναι χαμηλή και ποτέ σε άλλη φωτιά στο παρελθόν δεν είχαν φύγει.

Τις φωτιές φέτος κατά βάση τις σβήνει η φύση, όταν φυσάει προς βραχώδεις ή άγονες περιοχές ή όταν φτάσουν στη θάλασσα. Τα σπίτια κατά βάση τα σώζουν πολίτες που αρνούνται πλέον να εκκενώσουν όταν κατάλαβαν ότι αυτό ήταν η μόνη οδηγία για τη διαχείριση κάθε πυρκαγιάς.

Τα ζώα τα σώζουν εθελοντές.

Συνεχίστε να αγοράζετε αθρόα παντός είδους οχήματα για την Αστυνομία και να προσλαμβάνετε δυνάμεις καταστολής. Θα σας χρειαστούν.

Ήδη απ’ ότι καταγγέλλουν κάτοικοι της Βαρυμπόμπης όπως ο Γιώργος Θαλάσσης οι αστυνομικοί έχουν στήσει μόνιμα μπλόκα και εμποδίζουν την προσέγγιση στην περιοχή.

Φωτιές, πανδημία, ανενόχλητο οργανωμένο έγκλημα, βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ, καταστολή... Καλά έχει πάει αυτή η θητεία