Τι κρύβεται πίσω από την έκκληση των 83 ζάπλουτων για περισσότερη φορολογία

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 14.07.20 ]

Με επιστολή τους στην βρετανική εφημερίδα The Guardian, 83 ζάπλουτοι ζητούν από τις κυβερνήσεις τους να φορολογηθούν περισσότερο! Εύλογα διερωτάται κανείς, τι συνέβη και ξαφνικά αυτοί οι πλούσιοι άνθρωποι ζητούν να πληρώσουν περισσότερα; Κάποιος θα έλεγε πως αφού τους έπιασε τέτοια καλοσύνη, ας αυξήσουν τους μισθούς στους εργαζομένους τους.

Αλλά ας δούμε τι ισχυρίζονται και τι πραγματικά κρύβεται πίσω από αυτή την εκ πρώτης όψεως περίεργη πρωτοβουλία. Λένε λοιπόν ότι… συγκινήθηκαν από αυτούς που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της μάχης με την πανδημία του κορονοϊού, με τους γιατρούς και τους νοσοκόμους, τους τραυματιοφορείς, τους ντελιβεράδες κ.ά., και επειδή τα επόμενα χρόνια εξαιτίας της πανδημίας 500 εκ. άνθρωποι θα γνωρίσουν τη φτώχεια και την ανεργία, ζητούν από τις κυβερνήσεις να τους φορολογήσουν περισσότερο, γιατί θα χρειασθούν δυσθεώρητα ποσά για την ανάκαμψη της οικονομίας.

Τα συστημικά μίντια παρουσιάζουν με ενθουσιασμό την πρωτοβουλία αυτή, θυμίζοντας την κρίση του 2008 και τον Γουόρεν Μπάφετ που είχε κάνει τότε έκκληση στην αμερικανική κυβέρνηση να τον φορολογήσει… περισσότερο, λέγοντας ότι η γραμματέας του πλήρωνε περισσότερους φόρους από εκείνον. Όπως γράφουν τα καθεστωτικά μέσα ενημέρωσης, η «ιδέα» του Μπάφετ να πληρώνουν (ακόμα και οι Αμερικανοί) πολίτες τα βάρη που τους αναλογούν άρχισε να παίρνει διαστάσεις τα χρόνια των οικονομικών κρίσεων, βοηθούμενη και από τον κραυγαλέο κυνισμό του Ντόναλντ Τραμπ, που αρνείται να αποκαλύψει το φορολογικό του παρελθόν, αν και ομολογεί ότι πληρώνει λίγους φόρους «επειδή είναι έξυπνος».

Τι κρύβεται, όμως, πίσω απ’ όλα αυτά τα δήθεν «ευαίσθητα» και «ανθρώπινα»;

Οι «ζάπλουτοι» φοβούνται. Τεράστιες επιχειρήσεις κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο λόγω της πανδημίας. Μερικοί όμως, όπως ο  μεγαλομέτοχος της Amazon Τζεφ Μπέζος, γίνονται ακόμα πλουσιότεροι λόγω της πανδημίας. Ο Μπέζος έγινε πλουσιότερος κατά 75 δις δολάρια μέσα στο 2020(που δεν έχει ακόμα τελειώσει). Μεταξύ 18 Μαρτίου και 17 Ιουνίου, ο συνδυασμένος πλούτος των δισεκατομμυριούχων των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 584 δισεκατομμύρια δολάρια! Όμως από αυτή την τεράστια αύξηση δεν επωφελούνται όλοι οι ζάπλουτοι. Κάποιοι κερδίζουν πολλά και κάποιοι άλλοι καταστρέφονται. Έχουμε δηλαδή μία περαιτέρω συγκεντροποίηση του κεφαλαίου. Με άλλα λόγια, οι «ζάπλουτοι» ζητούν ρύθμιση στο εσωτερικό τους, για να μην πάνε όλα τα λεφτά στην «κορυφή» της πυραμίδας πλούτου και να φορολογηθούν περισσότερο αυτοί που θα κερδίσουν περισσότερα, για να επιδοτηθούν όσοι θα πάθουν ζημιές. Τα 500 εκ. των φτωχών δεν είναι παρά οι «όμηροι». Σιγά μην τους έπιασε ο πόνος. Πίσω από την "έκκληση"κρύβονται τα μεγάλα συμφέροντα που απειλούνται να κανιβαλιστούν από τα πιο μεγάλα. Γιατί ο καπιταλισμός, ενίοτε, τρώει και τα παιδιά του…