Τα σκυλιά του ρατσισμού

[ ARTI news / Ελλάδα / 31.05.18 ]


Πολλές φορές έχουμε δει fake news να αποκτούν τη δύναμη της αλήθειας, αφού οι άνθρωποι τείνουν να κοινοποιούν κάτι που διαβάζουν όχι επειδή είναι αληθινό, αλλά κυρίως επειδή ταιριάζει στις απόψεις τους. Κάτι τέτοιο συνέβη και με τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, ο οποίος πολλές φορές έχει εκφράσει στο Twitter τις ξενοφοβικές (αντι-ισλαμικές) απόψεις του. Ο Ανδριανόπουλος θεωρείται από τους «γκουρού» του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα και δεν διστάζει να προβεί στην αναπαραγωγή ψευδών ειδήσεων, τις οποίες αλιεύει από τον βάλτο της Ακροδεξιάς.

Αυτήν τη φορά, όμως, το ψέμα «έβγαζε μάτια».

Ας δούμε την υπόθεση από την αρχή. Πριν από μερικές ημέρες, ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος έκανε την παρακάτω ανάρτηση στο Twitter, αναφέροντας: «“Προσφυγόπουλο” με τατου στο λαιμο απο Καλισνικωφ. Καταλαβαινετε απο που εφυγε και γιατι… Προσφυγες απο Συρια σχεδον ολοι οπαδοι Ισλαμικου κρατους, Σουνιτες και συμμαχοι Τουρκιας» (διατηρήθηκε το ανορθόγραφο της ανάρτησης). Όπως φαίνεται από το post, ο Ανδριανόπουλος έκανε retweet από τον λογαριασμό «Ο ΤΟΛΜΩΝ ΝΙΚΑ», ο οποίος δεν τσιγκουνεύεται τις ακροδεξιές και ισλαμοφοβικές αναρτήσεις.

Το πρόβλημα με την παραπάνω ανάρτηση δεν είναι μόνο το ισλαμοφοβικό της περιεχόμενο και το γεγονός ότι ο Ανδριανόπουλος χαρακτηρίζει «σχεδόν όλους» τους πρόσφυγες οπαδούς του Ισλαμικού Κράτους και άρα δυνάμει τρομοκράτες. Είναι και το γεγονός ότι η φωτογραφία που κοινοποίησε δεν έχει καμία σχέση με την περιγραφή. Γιατί, όπως διαπιστώθηκε, ο βλοσυρός κύριος με το Καλάσνικοφ τατουάζ στον λαιμό δεν ήταν κάποιος πρόσφυγας από τη Συρία που τα έβαλε με κάποιον Γερμανό αστυνομικό, αλλά o γνωστός bodybuilder Vittorio Vito Pirbazari, κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων της σειράς Dogs of Berlin(Σκυλιά του Βερολίνου) του Netflix. Μπορείτε να δείτε την ίδια φωτογραφία, όπως την έχει ποστάρει ο ίδιος Vittorio Vito Pirbazari στον προσωπικό λογαριασμό του στο Instagram, όπου αναφέρει: «#dogsofberlin τελευταία ημέρα γυρισμάτων σήμερα για μένα».

Δεκάδες χρήστες του Twitter κατάλαβαν την γκάφα του κ. Ανδριανόπουλου και ξεκίνησαν να αφήνουν σκωπτικά σχόλια στην ανάρτησή του. Παρόλα αυτά, εκείνος δεν την κατέβασε, απλώς άλλαξε λίγο τη λεζάντα, για να μην φαίνεται το λάθος στο οποίο υπέπεσε.

Εκτός από τον Ανδρέα Ανδριανόπουλο, φαίνεται πως με τη φωτογραφία από τα γυρίσματα του Dogs of Berlin την πάτησε και η νεολαία του γερμανικού ακροδεξιού κόμματος AfD (Alternative für Deutschland - Εναλλακτική για τη Γερμανία), η οποία έγραψε ότι στη φωτογραφία απεικονίζεται ένας «14χρονος πρόσφυγας», προσπαθώντας να ειρωνευτεί αυτούς που υποτίθεται ότι στο πρόσωπο των προσφύγων βλέπουν μόνο αθώα παιδιά, ενώ οι πρόσφυγες, πάντα κατ’ αυτούς, δεν είναι καθόλου αθώοι. Οι Γερμανοί φασίστες ακόμα κι όταν αποκαλύφθηκε το λάθος, δεν το διόρθωσαν, γιατί το θέμα γι’ αυτούς δεν είναι η αλήθεια αλλά το μίσος, που πρέπει να θρέφεται με μίσος και ψέμα…