«Στρατιώτη! Άσε τα όπλα σου και γίνε πραγματικός ήρωας»

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 13.03.22 ]

Ένα βίντεο κυκλοφορεί με εκατοντάδες Πολωνούς να προσεύχονται γονατιστοί για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. «Κύριε, με την καλοσύνη σου άκουσε την προσευχή μας», λένε. Αλλά ποιον ν’ ακούσει ο… Κύριος, αυτούς ή την φωνή του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου, που κατήγγειλε από τον άμβωνα (6 Μαρτίου) τις « δυνάμεις του κακού» και καταφέρθηκε ενάντια σε κάθε μορφή « συνθηκολόγησης και αδυναμίας» στον αγώνα ενάντια στις «δυτικές λεγόμενες αξίες», των οποίων το Ντονμπάς θα ήταν το προκεχωρημένο φυλάκιο; «Πρόκειται για τη σωτηρία του ανθρώπου, για τη θέση που θα καταλάβει στα δεξιά ή στα αριστερά του Θεού του Σωτήρα…», είπε ο Κύριλλος. Και ο Θεός στη… «μέση»!

Όλοι αγωνίζονται για μια "σωστή θέση", άλλοι για μια θέση στα δεξιά του Θεού κι άλλοι για τη «σωστή θέση» στην ιστορία(Κυριάκος Μητσοτάκης)! Στις ΗΠΑ οι προτεστάντες ισχυρίζονται ότι ο αμερικανικός λαός είναι ο «περιούσιος λαός» του Θεού, ενώ οι οπαδοί του διαφωτισμού και της «Άλλης Αμερικής» θεωρούν τον αμερικανικό «περιούσιο λαό της Ιστορίας»! Πολλοί επιχειρούν να συνθέσουν τα δύο πεδία. Αυτό στις ΗΠΑ επιτυγχάνεται με το ομοσπονδιακό σύνταγμα και μία ιδιότυπη «πολιτική θρησκεία», ενώ στην Ελλάδα με την συμβολική ταύτιση του θρησκευτικού με το ιστορικό (25η Μαρτίου).

Γιατί όλα αυτά; Για τη δημιουργία ταυτότητας και του αισθήματος του συνανήκειν, αλλά και για να  «…δεχτούν εκατομμύρια άνθρωποι, στους οποίους βρίσκεται η πραγματική δύναμη -οι στρατιώτες που πυροβολούσαν ή μετέφεραν προμήθειες και κανόνια- να ακολουθήσουν την επιθυμία... προσωπικοτήτων (σ.σ. όπως ο Ναπολέοντας και ο τσάρος Αλέξανδρος) και να πειστούν να πολεμήσουν….» (Τολστόι: Πόλεμος και Ειρήνη). 

Απέναντι σ’ αυτήν τεράστια προπαγάνδα μια 77χρονη Ρωσίδα καλλιτέχνης, η Yelena Osipova, η γενναία επιζήσασα της πολιορκίας του Λένινγκραντ από τους ναζί, που διαδηλώνει ξανά και ξανά (παρά τις συλλήψεις) στη λεωφόρο Nevsky της Αγίας Πετρούπολης, υπέρ της ειρήνης.

Σ’ ένα πανό γράφει: «Στρατιώτη! Άσε τα όπλα σου και γίνε πραγματικός ήρωας». Σ’ ένα άλλο κατηγορεί ευθέως τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Είναι η Γελένα, που μάχεται κατά της προπαγάνδας του πολέμου. Είναι  η Ρωσίδα καλλιτέχνης που η υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας Μενδώνη θα «τιμωρούσε» στο πλαίσιο των κυρώσεων εναντίον του Πούτιν…

Είμαστε με τη Γελένα, είμαστε με τα θύματα του πολέμου, είμαστε κατά του Πούτιν...