Στην Ελευσίνα...

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 10.10.24 ]

Εκεί όπου δοξάστηκε η Γυναίκα (Δήμητρα-Περσεφόνη). Εκεί όπου νέες και νέοι αφηγούνται ότι «Το χώμα είναι χρόνος και μνήμη», ότι οι «πάνω» (επώνυμοι) και οι «κάτω» (οι νώνυμνοι-ανώνυμοι), οι νεκροί, που κατοικούν στον Άιδη, από το στερητικό Α+ιδείν, είναι αυτοί που δεν φαίνονται, αυτοί που σήμερα λέμε «αόρατους».

Γι’ αυτό λέω πως ο Άδης είναι εδώ πάνω, είναι οι τόποι των απόκληρων, των αποκλεισμών, των αφανών, αυτών που βρίσκονται στο «κατώφλι», στο μεταξύ της ζωής και του θανάτου,

είναι οι «κατωφλικοί άνθρωποι», που δεν είναι ούτε νεκροί ούτε ζωντανοί. Μιλώ για τους μετανάστες, για τους άστεγους, για τους άνεργους, για τους παραρριγμένους, για τους απελπισμένους νέους που «καρφώνονται» στα στενά γύρο από την Ομόνοια, μιλώ για τα παιδιά της Γάζας με τις ακρωτηριασμένες ψυχές που μας κοιτούν με τα μεγάλα απορημένα μάτια τους.

Μιλώ για τούτο τον κόσμο που βρίσκεται στο «κατώφλι» της πλήρους αποανθρωποποίησης, της κοινοτοπίας του κακού, κι ενός νέου Ολοκληρωτισμού όπου όλοι οι προηγούμενοι θα ωχριούν μπροστά του.

Βρισκόμαστε μπροστά στην καταστροφή του ανθρώπινου πολιτισμού και της ίδιας της ζωής στο όνομα του κέρδους.

Και ναι, ή θα αντισταθούμε συλλογικά ή θα χαθούμε χωρίς ούτε ένα λυγμό….

 

*Η φωτογραφία από το Μυστήριο 20 Performing Arts Initiator – Αφηγηματική Αρχαιολογία 2024

Ημερομηνία 02.10.2024—12.10.2024

Ώρα 10:30

Τοποθεσία Αρχαιολογικός Χώρος Ελευσίνας