Στη δίνη των μεταλλάξεων

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Κόσμος / 07.07.22 ]

Βρισκόμαστε στη δίνη των μεταλλάξεων του Covide-19. Έχουμε ήδη το έβδομο κύμα της πανδημίας, καθώς η παραλλαγή Omicron αντικατέστησε την παραλλαγή Delta από τα τέλη του 2021. Στις αρχές του 2022 επικράτησε η υποκατηγορία BA.1 της Omicron, τον Απρίλιο η BA.2 και τώρα η BA.4 και η BA.5.
Η BA.5 φέρει τη μετάλλαξη L452R, που ανιχνεύτηκε επίσης στην παραλλαγή Delta και η οποία έχει αυξημένη μεταδοτικότητα σε σύγκριση με τις προηγούμενες παραλλαγές. Κάθε νέα μετάλλαξη έχει ως αποτέλεσμα να μην ισχύει η «ανοσία της αγέλης», που δημιουργήθηκε με την προηγούμενη παραλλαγή, διαιωνίζοντας έτσι τον κύκλο.
Η BA.5 κυκλοφορεί στη Νότια Αφρική από τα τέλη Μαρτίου, γράφει η εφημερίδα Le Monde, επιβεβαιώνοντας ότι η προέλευση των νέων μεταλλάξεων είναι η Αφρική.
Όπως είναι γνωστό οι κάτοικοι στις χώρες της Αφρικής είναι ελάχιστα εμβολιασμένοι λόγω της αδυναμίας των χωρών αυτών να αγοράσουν τα πανάκριβα εμβόλια. Έτσι ο φαύλος κύκλος των μεταλλάξεων θα συνεχίζεται, καθώς αυτές θα μεταφέρονται και στις πλούσιες χώρες.
Δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο; Μπορεί με το σπάσιμο των πατεντών των εμβολίων, αλλά αυτό δεν το επιθυμούν οι φαρμακευτικοί κολοσσοί. Γιατί τα λεφτά είναι πολλά και τα κέρδη τεράστια.
Για να αποδειχθεί για μία ακόμα φορά ότι ο καπιταλισμός είναι πλέον ταυτισμένος με το θάνατο της Φύσης και του ανθρώπου...