Ρ. Σαβιάνο: Πιράνχας, οι έφηβοι μαφιόζοι της Νάπολης

[ ARTI news / Ελλάδα / 06.10.18 ]

Ο Ιταλός συγγραφέας, Ρομπέρτο Σαβιάνο, έγραψε το πρώτο του μυθιστόρημα εμπνευσμένο από πραγματικά γεγονότα. Πρόκειται για τα «Piranhas». Ένα βιβλίο που περιγράφει την εμφάνιση, στη Νάπολη, συμμοριών νεαρών μαφιόζων. 

 Όπως είναι γνωστό ο Ρομπέρτο Σαβιάνο βρίσκεται υπό αστυνομική προστασία μετά τη δημοσίευση το 2006 της έρευνάς του με τίτλο Γόμορρα (Gallimard, 2007), όπου αποκάλυψε στοιχεία για την μαφία. 

Στα "Πιράνχας", η μέθοδος γραφής μου είναι ίδια, λέει στην εφημερίδα Le Monde ο Σαβιάνο, με τη διαφορά ότι αυτή τη φορά έβαλα και τη φαντασία μου η οποία όμως εμπνέεται από τα πραγματικά γεγονότα. Ουσιαστικά ο συγγραφέας περιγράφει το ιστορικό μυθιστόρημα που βασίζεται στα πραγματικά γεγονότα (res factae) και τη δημιουργική φαντασία του συγγραφέα που δίνει τις δικές του προεκτάσεις σ’ αυτά (res fictae). "Εδώ υπεισέρχομαι στην ψυχολογία των ανθρώπων, ενώ στη μη-μυθιστοριογραφία, πρέπει να περιοριστώ αυστηρά στα γεγονότα, στα αποδεικτικά στοιχεία, στα αρχεία του δικαστηρίου, στα τηλεφωνήματα. Εδώ, μπορώ, επιπλέον, να φανταστώ αυτό που ονειρεύονται οι χαρακτήρες, τι θέλουν, να τους προσδώσω βάθος. Είναι θέμα διατήρησης μιας λογοτεχνικής κατεύθυνσης, ενώ δείχνει τους μηχανισμούς της πραγματικότητας, όπως έκανε ο Zola την εποχή του, συνυπογράφοντας τους κανόνες του νατουραλισμού", λέει ο Σαβιάνο

 Ο κύριος χαρακτήρας της μυθιστορίας, ο Nicolas Fiorillo, απέκτησε το παρατσούκλι ο Maharaja, γιατί επιθυμεί να πίνει κι αυτός σαμπάνιες στην ταράτσα του πολυτελούς ξενοδοχείου New Maharaja με θέα το λιμάνι της πόλης. Θέλει να κατακτήσει τη Νάπολη. Γι' αυτό έχει διαβάσει τον Μακιαβέλι και αναμασάει ρήσεις από τον Ηγεμόνα, όπως «Έναν ηγέτη πρέπει να τον φοβούνται και να τον αγαπούν. Αν δεν γίνονται και τα δύο τότε καλύτερα να τον φοβούνται».

Η συμμορία του, όλοι έφηβοι, πιάνει έναν συνομήλικο του μετά το σχολείο. Ενώ τον κρατάνε στο έδαφος, ο Νίκολας, αφοδεύει στο πρόσωπο του ουρλιάζοντας «Καλή όρεξη!». Το θύμα, ο Ρενατίνο τιμωρείται καθώς υπέπεσε σε ένα σημαντικό παράπτωμα: έκανε πολλά likes στη σελίδα Facebook της κοπέλας που αρέσει στον αρχηγό.

Με αυτήν την αηδιαστικά βίαιη σκηνή, ο Ρομπέρτο Σαβιάνο, ανοίγει το μυθιστόρημα Piranhas, που μας εισάγει στον κόσμο των εφηβικών συμμοριών που συνωστίζονται στους δρόμους της συνοικίας Φορτσέλα στο κέντρο της Νάπολης, όπου βασιλεύει η Καμόρα. Οι μοσκίτος, όπως αποκαλούσαν τους πιτσιρικάδες που έκαναν τη διαδρομή Νάπολη-Ρώμη φορτωμένοι ναρκωτικά με μηχανές μεγάλου κυβισμού, δεν είναι πια η αναλώσιμη μαρίδα των μεγάλων μαφιόζων. Είναι οι νέοι πρωταγωνιστές του οργανωμένου εγκλήματος και καθώς είναι ανήλικοι (10-18 ετών), αν συλληφθούν δικάζονται με μικρές ποινές ή αθωώνονται.

Οι νεαροί Ναπολιτάνοι που οργανώνουν τις δικές τους συμμορίες κάτω από την προστασία των κάπο, των αφεντικών, είναι παιδιά της μορφωμένης μεσαίας τάξης και χειρίζονται με την ίδια άνεση τα σόσιαλ μίντια, τις μηχανές, το χρήμα και τα όπλα.

Οι συμμορίες των εφήβων σπέρνουν το φόβο. "Οργανώνονται μόνοι τους και ελέγχουν το εμπόριο ναρκωτικών (κυρίως φούντα και κόκα), τις πιάτσες, το ξέπλυμα χρήματος, το λάδωμα των αστυνομικών και τις εκτελέσεις" εξηγεί ο Σαβιάνο. Υπολογίζει ότι το κέρδος από τις πιάτσες της λιανικής μπορεί να φτάσει σε μισό εκατομμύριο ευρώ μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Η ιστορία του Piranhas βασίζεται σε δεκάδες συνεντεύξεις φυλακισμένων που έμπλεξαν με τις νεανικές συμμορίες. Δεν είναι τα παιδιά από τις φτωχογειτονιές της Νάπολης αλλά αυτά που όπως λέει ο Σαβιάνο σε «μία περίπλοκη οικονομική κρίση ξέρουν ότι δεν θα βρούνε δουλειά με αξιοπρεπή μισθό, ούτε θα ζήσουν μέσα στην οικονομική ευμάρεια που ζούσαν οι γονείς τους». Οι πιο τολμηροί και ταλαντούχοι επιλέγουν μία καριέρα στο οργανωμένο έγκλημα. Η βία δεν τους φοβίζει. Όπως λένε στον Σαβιάνο, «αν πεθάνεις στα ενενήντα σου θα σβήσεις ξεχασμένος, αν πεθάνεις στα είκοσι σου όμως θα γίνεις θρύλος».

Ο Σαβιάνο ζει πλέον στους στρατώνες των καραμπινιέρων όταν είναι στην Ιταλία και στα δωμάτια των ξενοδοχείων όταν βρίσκεται στο εξωτερικό.

Τώρα, ο Ματέο Σαλβίνι, ο ξενοφοβικός ηγέτης της ακροδεξιάς Λίγκας του Βορρά και υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας, έχει δηλώσει ότι θα αποσύρει τη φρουρά του, επτά καραμπινιέρους που είναι υπεύθυνοι για την προστασία του Σαβιάνο, επειδή ο Σαβιάνο τον χαρακτήρισε ρατσιστή που θεωρεί ότι το πρόβλημα της χώρας είναι οι πρόσφυγες και οι μετανάστες.

Πληροφορίες: Le Monde, artinews.gr, i-efimerida