Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης στην 12χρονη και την οικογένειά της

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 07.01.23 ]

Μέρες γιορτής. 3 Γενάρη 2023. Μοναστηράκι. Τα συνεργεία του Δήμου Αθηναίων ξεπλένουν με άφθονο νερό τα βρώμικα όνειρα της αστεγίας και της δυστυχίας για να μην ενοχληθεί η όραση και χαλάσει η διάθεση των χαρούμενων καταναλωτών πλαστής και πλαστικής ευτυχίας. 

Μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω η ανθρωπιά εξακολουθεί να αντιστέκεται στην συστημική δυστοπία. Είναι η Λαϊκή Συνέλευση Κολωνού- Ακαδημίας Πλάτωνα-Σεπολίων, η Πρωτοβουλία αλληλεγγύης στην οικογένεια της 12χρονης, που βιάστηκε από «χαρούμενους», επώνυμους νοικοκυραίους, θεοσεβούμενους χριστιανούς και φανατικούς μπρανκαλεόνε-εθνικιστές. Είναι η Πρωτοβουλία για την άμεση αποφυλάκιση της µητέρας της πολυµελούς οικογένειας.

Την «πρόθεση τους να εξαφανίσουν από τη δημοσιότητα και τα φώτα της κοινωνίας, τις βρωμιές που αφήνει η βάρβαρη πολιτική τους στο σώμα και τις ψυχές των φτωχών λαϊκών οικογενειών μας.», καταγγέλλει η ανακοίνωση της Λαϊκής Συνέλευσης.

«Η Λαϊκή Συνέλευση από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η υπόθεση του παιδοβιαστή Μίχου κινητοποιήθηκε άμεσα σε μια προσπάθεια να μην συγκαλυφθεί με τους γνωστούς τρόπους το κύκλωμα παιδοβιασμών και οι σχέσεις του με τα κυκλώματα υψηλής εξουσίας σε κράτος, Εκκλησία, αστυνομία. Όλο αυτό το διάστημα πρωτοστάτησε να γίνει η γειτονιά και οι κάτοικοι της μια μεγάλη αγκαλιά αλληλεγγύης για την πολυμελή οικογένεια με όσες δυνάμεις διέθετε στη περιοχή.

Τέσσερις μήνες μετά διαπιστώνεται πως δεν υπάρχει καμία απολύτως προσέγγιση, μέριμνα και στήριξη του 12χρονου κοριτσιού, επιζώσα της βάρβαρης εκμετάλλευσης από γνωστά και αθέατα ισχυρά κυκλώματα. Η οικογένεια όχι μόνο αφέθηκε στην τύχη της χωρίς καμία μέριμνα από κράτος και δήμο Αθηναίων αλλά κονιορτοποιήθηκε στις συμπληγάδες του τιμωρητικού κράτους και των θεσμών του στέλνοντας το σαφές μήνυμα “όποιος καταγγέλλει βιασμούς παιδιών τιμωρείται”. Η μητέρα παρά την απουσία αποδείξεων, συνεχίζει να κρατείται στη φυλακή τη στιγμή που κατηγορούμενοι ή και καταδικασμένοι για παιδοβιασμούς ή δολοφονίες βρίσκονται ελεύθεροι υπό τη σκέπη προστασίας του αστυνομικού κράτους…», επισημαίνει η ανακοίνωση της Λαϊκής Συνέλευσης.

Κοιτάζω τη φωτογραφία και συμπεραίνω ότι η μόνη χαραμάδα φωτός στην σημερινή κρίση είναι η αλλαγή στάσης απέναντι στη ζωή και στον συνάνθρωπο, είναι η οδός της προσφοράς στο σύνολο, η ευχαρίστηση της γενναιόδωρης δαπάνης για τον άλλο, η δράση για το κοινό καλό.

Σε κάθε φάση κρίσης και απειλής, σαν αυτές μέσα από τις οποίες πέρασε μέχρι τώρα η ανθρωπότητα, μια νέα ριζική αναθεώρηση των πραγμάτων, ένα νέο σύστημα αξιών έρχεται να δοκιμάσει μια νέα νοηματοδότηση της ζωής και της πράξης μας. Αυτό συμβαίνει, σήμερα, στις Λαϊκές Συνελεύσεις, στις πράξεις Αλληλεγγύης…

Γιατί «Πολλά δε θέλει ο άνθρωπος/ να 'ν' ήμερος να 'ναι άκακος/λίγο φαΐ, λίγο κρασί/Χριστούγεννα κι Ανάσταση.» (Ελύτης).