Ποιοι σκότωσαν τον Βασίλη Δημάκη;

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 08.02.25 ]

Ποιοι τον υποχρέωσαν σε αλλεπάλληλες απεργίες πείνας καθώς του στερούσαν με εκδικητικό τρόπο τη δυνατότητα φοίτησης στο πανεπιστήμιο;
Είχε εχθρούς ο Βασίλης Δημάκης.
Αντιπαρατέθηκε με την γενική γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής που εμπόδιζε την φοίτησή του.
Κατήγγειλε τον βασανισμό κρατούμενου και τέσσερις αστυνομικοί συνελήφθησαν από την υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων για τα βασανιστήρια.
Ο Βασίλης Δημάκης αντιπαρατέθηκε με το διεφθαρμένο σύστημα των φυλακών.
Στο βιβλίο του «Μια φυσιολογική ζωή» ο Β. Παλαιοκώστας μιλάει με ονόματα και διευθύνσεις, καταγράφοντας τη διαφθορά ολόκληρου του συστήματος (αστυνομία-δικαστές και δικηγόροι-φύλακες-πολιτικοί.)
Ο Βασίλης Δημάκης δεν διεκδικούσε μόνο τα δικά του δικαιώματα αλλά και τα δικαιώματα των συγκρατουμένων του. Ήταν αλληλέγγυος, αγωνιζόταν.
Ο Β. Δημάκης με τον θάνατό του καταγγέλλει το μεσαιωνικό σωφρονιστικό σύστημα-κόλαση, τις φασιστικές αντιλήψεις περί σωφρονισμού που επικρατούν, αλλά και την διαφορετική αντιμετώπιση των πληβείων και των πατρικίων στις φυλακές.
Οι πρώτοι είναι τα «…Βασανισμένα κορμιά κουλουριασμένα σε κουβέρτες για εβδομάδες, να μην μπορούν να πάνε ούτε για την προσωπική τους ανάγκη. Στοιβαγμένες εγκαταλελειμμένες ψυχές σε θαλάμους, σε κελιά, σε κρατητήρια. Να μεταφέρονται σε κλούβες χειρότερα και από ζώα, χωρίς μέλλον και χωρίς ελπίδα.», όπως γράφει ο Βασίλης Παλαιοκώστας.
Την ώρα αυτή που θρηνούμε για την απώλεια του Βασίλη Δημάκη, ας αγωνισθούμε ο θάνατός του να μην είναι μάταιος. Ας σταθούμε αλληλέγγυοι στον αγώνα του κρατούμενου-φοιτητή που κάνει απεργία πείνας και δίψας γιατί του στερούν το δικαίωμα να σπουδάσει. Του είπαν πως στον Κορυδαλλό δεν υπάρχει χώρος. Του είπαν ψέματα. Μετά από λίγες μέρες μεταφέρθηκε εκεί ο φονιάς με την πόρσε.
Να μην επιτρέψουμε να υπάρξει κι άλλος νεκρός κρατούμενος. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ένας ακόμα άνθρωπος που θέλει να αποτινάξει τις αλυσίδες του. Αυτό θα είναι ένας φόρος τιμής στον αγώνα του Βασίλη Δημάκη...
*Το σημείωμα είναι οι ευχαριστίες του Βασίλη Δημάκη για την συμπαράσταση στον αγώνα του.