Ποιοι γελούν με τον Σεφερλή;

[ Γιώργος X. Παπασωτηρίου / Ελλάδα / 04.04.22 ]

Ποιοι γελούν με τις gay καρικατούρες, την τιμή της γυναίκας που έχει πέσει στα «100 ευρώ», με το «ξέπλυμα» της έμφυλης βίας, με τις χαζές ξανθιές,  με τα αστεία για κοντούς και χοντρούς, του Μ. Σεφερλή;  

Οι θιασώτες του «πατρίς-θρησκεία-οικογένεια» θα απαντούσε ο καθηγητής στην Οξφόρδη, Δημήτρης Παπανικολάου*, που επισημαίνει την άνοδο του ρατσισμού, του σεξισμού, της ομοφοβίας, την ανάδυση νεοσυντηρητικών και νεοεθνικιστικών απόψεων στα πλαίσια της ελληνικής οικογένειας. 

Είναι πρόδηλο πως ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας αρνείται πεισματικά να δεχτεί τη διαφορετικότητα και επιδοκιμάζει με ενθουσιασμό εκπομπές και θεάματα που ενισχύουν άκρως φαλλοκρατικές και φυσικοποιημένες συντηρητικές αντιλήψεις (από την “μπέσα”, τη “μαγκιά” και τον “ανδρισμό” ως την “ανωτερότητα της φυλής” και τον “ιστορικό της ρόλο”) .

Η ενίσχυση αυτή γίνεται πρωτίστως από τα οργανωμένα συμφέροντα που δεν θέλουν να αλλάξουν οι βασικές κατηγορίες διανομής του συμβολικού, του κοινωνικού, του πολιτικού και του υλικού κεφαλαίου. Με άλλα λόγια, η καθεστηκυία τάξη και η δεξιά πολιτική χρειάζονται και μία δεξιά κουλτούρα, που θα τις νομιμοποιεί.

Μέσα ενημέρωσης, σχολείο, εκκλησία, και γενικά τα θεσμικά πεδία κοινωνικοποίησης, παραγωγής και διάδοσης της συντηρητικής κουλτούρας, χρηματοδοτούνται αδρά για το σκοπό αυτό. Θυμίζουμε τα σκοταδιστικής έμπνευσης βίντεο, που αρχικά ενέκρινε το υπουργείο Παιδείας για να αποτελέσουν εκπαιδευτικό υλικό σε Γυμνάσια της χώρας.

Η ενίσχυση φαλλοκρατικών και ρατσιστικών αντιλήψεων μέσο τηλεοπτικών θεαμάτων «τύπου Σεφερλή» συμπίπτει με την εκδήλωση μιας επίθεσης ακροδεξιών κυβερνήσεων, που επιδιώκουν να ακυρώσουν προοδευτικούς νόμους για τα δικαιώματα των γυναικών και των LGBTQI κοινοτήτων. 

Επίσης, δεξιές, καθολικές και ευαγγελικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο ταυτίζονται στο ότι θεωρούν πως η παραδοσιακή οικογένεια δέχεται επίθεση! Μάλιστα, αντιτίθενται στην προστασία των γυναικών από βιασμούς ή την ενδοοικογενειακή βία· αρνούνται τα νομικά και κοινωνικά δικαιώματα των τρανς ατόμων και τις νομικές και θεσμικές εγγυήσεις κατά των διακρίσεων λόγω φύλου, και οιμώζουν για την... απώλεια της «ιερότητας της ετεροφυλικής οικογένειας», την απώλεια της εθνικής ταυτότητας και της λευκής υπεροχής!

Για τη σημερινή κρίση, δεν φταίει η απληστία των υπερπλούσιων, δεν φταίει η κλιματική κρίση, ούτε η κατάργηση του κοινωνικού κράτους, φταίνε τα ΛΟΑΤΚΙ άτομα, φταίνε οι φεμινίστριες, φταίνε οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, φταίνε οι ακτιβιστές και οι... δαίμονες!

Το ακροδεξιό κίνημα κατά της "ιδεολογίας του φύλου" διασχίζει τα σύνορα, συνδέοντας οργανώσεις στη Λατινική Αμερική, την Ευρώπη, την Αφρική και την Ανατολική Ασία, και είναι ένα τυπικό φασιστικό κίνημα, γράφει η Judith Butler**.  

Γι’ αυτό η ώρα της αντιφασιστικής αλληλεγγύης είναι τώρα. Γι’ αυτό πρέπει να βρισκόμαστε απέναντι σε ό,τι ενισχύει τα νεοφασιστικά κινήματα σε όλες τις εκφάνσεις τους (πολιτικές, οικονομικές, πολιτιστικές).

 

*Δημήτρης Παπανικολάου, «Κάτι τρέχει με την οικογένεια/έθνος, πόθος και συγγένεια στην εποχή της κρίσης» (εκδ. Πατάκη).

**Η Judith Butler είναι διακεκριμένη καθηγήτρια φιλοσοφίας στο New School University. Το τελευταίο βιβλίο της είναι η Δύναμη της Μη Βίας